Bediüzzaman'ın 100 yıl önceki teklifleri

"Bediüzzaman Haftası" kapsamında ülke genelinde Bediüzzaman'la ilgili faaliyetler devam ediyor...

RisaleHaber-Haber Merkezi

"Bediüzzaman Haftası" kapsamında ülke genelinde Bediüzzaman'la ilgili faaliyetler devam ediyor...

VİRANŞEHİR'DE BEDİÜZZAMAN PANELİ

Risale-i Nur Enstitüsü ve Bediüzzaman Eğitim Kültür ve Sanat Vakfı tarafından “Yüz Yıllık Süreçte Bediüzzaman ve Demokratik Açılım” konulu konferans Viranşehir Belediye Kültür Merkezinde yapıldı.

Konferansın açış konuşmasını Eğitimci Şemsettin Çakır yaparken, Yazar Halil Uslu Bediüzzaman Hazretlerinin demokratik açılım ile ilgili görüşlerini dile getirdi.

Demokratik açılım konusunda Bediüzzaman Said Nursî’nin görüşlerinin büyük bir önem taşıdığını belirten Halil Uslu, “İslâm’ın olduğu yerde adalet vardır. Adalette eşitlik ve ayrıca sosyal devlet anlayışı da vardır. İslâmiyet’te ırkçılık yoktur, çünkü herkes Allah’ın kuludur, üstünlük sadece takvadadır. Kim Allah’a karşı daha fazla takvalıysa, emirlerini tutup, yasaklarından sakınıyorsa, o Allah’ın sevdiği kuludur. Bizim dinimiz, bizim ecdadımız bu sebeple ırkçılığa hep karşı olmuştur” dedi.

Bediüzzaman’ın demokratikleşme için hayatî önem ifade eden görüşlerini bundan 100 sene önce dillendirdiğini hatırlatan Halil Uslu şunları söyledi: “Demokratik açılım daha geçen seneden itibaren Türkiye’nin gündemine getirilen ve tartışılmaya başlanan bir konu. Eğer Bediüzzaman Said Nursî’nin 100 sene evvel ifade ettiği görüşler, yapmış olduğu ikazlar ve gündeme getirdiği teklifler o zaman hayata geçirilmiş olsaydı, bugün demokratik açılım projesiyle çare aranan sorunların hiçbiri olmazdı. Bediüzzaman Said Nursî’nin gerek meşrûtiyet adı altında ve daha sonra demokrasi ile ilgili olarak yapmış olduğu izahlar, ondan sonra eğitim meselesine vermiş olduğu önem, Kur’ân’ın esaslarının çağın anlayışına uygun şekilde öze bağlı kalarak yapmış olduğu tefsirler, bugün gerek Türkiye’nin, gerek İslâm âleminin gerekse insanlığın karşı karşıya kaldığı temel problemlerin kalıcı çözümlerini ifade etmektedir. Said Nursî’nin çok önemli bir sözü var. Bizim düşmanımız ‘cehalet, zaruret, ihtilâftır. Bu üç düşmana karşı san’at, marifet ve ittifak silâhıyla cihad edeceğiz.’ Bütün problemlerin özeti ve çözümü de bu cümlede yer alıyor esasında. Cehalet yani bilgisizlik, eğitimsizlik, zaruret yani fakirlik, çaresizlik ve ihtilâflar yani bölünmüşlükler, parçalanmışlıklar... Dışarılarda düşman aramamıza gerek yok. Bu üç düşman bizi yeyip bitirmeye yetiyor. Bunlara karşı da san’at, marifet ve ittifak silâhlarıyla cihad edeceğiz, diyor Bediüzzaman. Böylece cihad kavramına farklı bir boyut getiriyor.” (Yeni Asya)

SERVER VAKFI'NDAN SEMİNER

Server Vakfı'nın düzenlediği ‘Çarşamba Sohbetleri' programında vefatının 50. yılında Bediüzzaman konuşuldu. Araştırmacı – Yazar Safa MÜRSEL , “Bütün Yönleriyle Bediüzzaman Said Nursi” konulu konuşmasında “Bediüzzaman, bu gün entelektüel alanda yeni yeni anlaşılıyor, fikirleri bütün dünyada ilgiyle karşılanıyor” dedi.

Said Nursi'in kendi ifadesiyle üç döneme ayırdığı 83 yıllık hayatında ortaya koyduğu fikir ve aksiyonları örnekleri ile anlatan yazar Sefa Mürsel, konuşmasını şöyle sürdürdü:

Bediüzzaman, 83 yıllık hayatı boyunca eylem ve düşünsel yönü ile farklı kişiliği ile hep sosyal hayatın içinde olmuştur. “Mevtim – ölüm- hayatımdan ziyade hizmet edecek”diyen Bediüzzaman, İslam'ın, Sıratı Müstakim üzerine ufkumuzu açacak eserler vermiştir.

Eserleri, hayatı içinde ancak tamamlanmış, o eserlerinin birinci baskılarını görebilmiştir. Ciltler yayınlandığında çocuklar gibi sevinip, “ölsem de gam yemem” demiştir.

1921'e kadar eski Said'tir.1921'den sonra da yeni Said. Bediüzzaman, eserlerini 2. Said dönemi başlangıcı olan 1926 da yazmaya başlamış. Risalelerin telifi 1948 de bitmiştir. 1948, Risalelerin ve mahkemelerin bittiği dönemdir.1948 sonrası 3. Said dönemidir. Bu dönem eserlerini topluma mal etme ve sosyalleşme dönemidir.
Meşhur Türk Ceza Kanununun 163. maddesi %90 olarak Said Nursi ve talebelerine uygulanmıştır. 1985 yılına kadar hemen hemen aynı iddianame ile 1500 civarında dava açılmış, 1985 de bitmiştir. 1985'den sonra açılan davca yoktur.

İslam dünyasında 13 asırda 350 bin civarındaki tefsir çalışmaları yapılmıştır. Bu tefsirler içinde söylenmeyen bir şey yok. Bediüzzaman ‘ben de bu tefsirlerden farklı bir şey söylemedim' diyor. Bediüzzaman, 350 bin tefsiri öz halinde önümüze koyarak Müslüman'ın ihtiyacını karşılama konusunda kaynak oluşturmuştur.

İZMİR'DEKİ PANELE DAVET

Bediüzzaman Said Nursî’nin vefatının 50. yılı münasebetiyle devam etmekte olan etkinlikler kapsamında “Said Nursî ve Demokratik Açılım” konulu panel, İzmir Tepekule Kongre ve Sergi Sarayında yapılacak. 4 Nisan Pazar günü saat 14:00’de yapılacak olan panele Prof. Dr. Doğu Ergil, Prof. Dr. Ahmet Battal ve Yeni Asya yazarı Kazım Güleçyüz kanuşmacı olarak katılacak.

GAZİANTEP'TE "ZÜBEYİR GÜNDÜZALP" SEMİNERİ

TARİH:              4 Nisan 2010
SAAT:                20.30
KONU:               Zübeyir Gündüzalp'in Hayatı Ve Davası
KONUŞMACI:       Araştırmacı Yazar- İbrahim Kaygusuz.
YER:                  60 Yıl Mahallesi, 33 Nolu Sok, Asya Apt.  No: 23. Gaziantep
ORGANİZASYON: Gaziantep Köprü Eğitim Ve Kültür Derneği
 

2010 Bediüzzaman Etkinlikleri Haberleri