Bediüzzaman'ın Asar-ı Bediiyye'sinde sanat

Bediüzzaman sanatı; ruhun manevi güzelliğinin bilgi aracılığı ile insanı eserlerine ve fiillerine yansıması olarak tarif eder. Yani

RisaleHaber-Haber Merkezi

Risale Akademi, "1.Risale-i Nur ve Sanat Çalıştayı"nda sunulan tebliğleri yayınlamaya devam ediyor. Rasim Soylu'nun "Âsâr-ı Bediiyye'de Estetik ve Sanat Felsefesi"
başlıklı tebliği...

Asar-ı Bediiye Osmanlı Bilimler akademisi Darü’l-Hikmetü’l-İslamiye üyesi Bediüzzaman’ın eski Said olarak adlandırdığı cumhuriyet öncesi Osmanlı döneminde telif etmiş olduğu eserlerinin bir araya toplandığı bir eserdir. Felsefe, psikoloji, sosyoloji, edebiyat, mantık ve belagat gibi konu ve alanları içeren bu eserlerdeki belagat ile ilgili bölümler estetik ve sanat konularını içermektedir.

Sanat Arapça “sana’a” fiilinden türemiş bir kelimedir. Yapmak, işlemek, yaratmak gibi anlamlar içeren sanat, aslında pek çok manalar ifade eden geniş bir alanı kapsamaktadır.

Plastik sanatlardan mimariye, müzikten edebiyata, tasarımdan dekorasyona kadar pek çok alanı ihata etmektedir. Bütün bu saydığımız sanat dallarının ortak bir özelliği vardır. Hepsinde yapılan işin estetik bir temele oturmuş olması, onlara sanat özelliği kazandırmaktadır. Zaten sanatın tanımı da budur. “estetik kaygı, insanda estetik haz ve kaygı uyandıran her eser ve fiile sanat denilebilir.

Bediüzzaman sanatı; ruhun manevi güzelliğinin bilgi aracılığı ile insanı eserlerine ve fiillerine yansıması olarak tarif eder. Yani sanatı...

Yazının tamamı için TIKLAYINIZ

Sosyal - Medya Haberleri