Risale Haber-Haber Merkezi
Bediüzzaman hayal ettiği Medresetüzzehra projesini her ne kadar fiziki olarak uygulayamasa da pratik olarak uygulamaya muvaffak olmuştur. İdealindeki eğitim modelinin ilk tohumlarını, dünya yüzünden silinmesi için tecrit edildiği Barla karyesinde atmıştır.
Bediüzzaman’ın eğitim modelinin temeli, şahıs odaklı değil “hakikat odaklı” olarak atılmıştır. Onun dünyasındaki “hakikat” mefhumu ise, Allah’ın isimlerinin kâinata yansımasından ibarettir.
Bediüzzaman, geçmişte dile getirilmiş bir çok hakikati akli delillerle açıkladığı, bazılarını temsillerle akla yakınlaştırmaya çalıştığı gibi, bu meseleyi de örnekler ve akli delillerle izah etme yolunu tercih etmiştir. O, "ince, hassas ve büyük" olduğunu söylediği bu hakikati çiçek ve kadın örnekleriyle açıklar. Sonra zikrettiği bu iki örneği, Ilâhî isimlerin üç ayrı tecelli boyutundan tahlil eder. Sathi bir bakışla, tekrar gibi görünebilecek bu durumdan usanmamaları gerektiğini okuyucuya baştan hatırlatır. Yaptığı değerlendirmeleri iki-üç ayrı eleğe benzeterek, her birinin konunun değişik yönlerinin anlaşılmasına yardımcı olacağını belirtir.
Bediüzzaman eğitim modelini, kendi şahsı dahil olmak üzere hiçbir şahıs üzerine bina etmezken, bu idealini “Konuşan Yalnız Hakikattir” özdeyişiyle de vurgulamış ve bu ifadenin altını muhteşem tespitleriyle de doldurmuştur. Bu çerçevede tasarladığı eğitim modelinin işleyişini ise bir “şahs-ı manevi” sistemiyle kurumsallaştırmış ve bir tüzel kimliğe kavuşturmuştur. Bu da gösteriyor ki, “Risale-i Nur” müessesesi şahısların inhisarı altında olmayan dünyadaki herkese açık, bir “Cihanşümul (Evrensel) Talim ve Terbiye Üniversitesi”dir.
Doç. Dr. Kenan Ören'in "Medresetüzzehra Öğrenci Profili Olarak Isparta Kahramanları" yazısı için TIKLAYINIZ