Risale Haber - Haber Merkezi
Risale Akademi'nin haftalık olarak düzenlediği seminerlerin bu haftaki konuşmacısı Hasan Kiraz'dı. "İktisat Risalesi Altında bir Analiz" konusunu işleyen Kiraz, iktisatın sadece maddi bir anlam taşımadığının altına çizerek "Ekonomide "kendi çıkarını maksimize etmeye çalışan insan" tanımı ancak manevi düzeyde olursa anlamlı ve başarılı olur" dedi.
19. Lem'a İktisat Risalesi ekseninde sunumu gerçekleştiren Kiraz'ın seminerinden notlar:
Modern ekonominin iktisat tanımı günümüz insanına mutsuzluk, tembellik, başarısızlık getirir. Said Nursi ise Klasik iktisat anlayışına mikro temelli bir makro ekonomi bakış açısı getirmiştir. Üstadın ısrarla üzerinde durduğu İslami bir yaşayış ve iktisat modeli; mutlu, başarılı kannatkar ihlaslı ve israftan uzak bir toplumun temelidir.
Bugün, "modern insan" tipi, dünya nüfusunun % %'5'ini mutlu edecek şekilde yapılandırılmaya çalışılıyor. Bu geçmişte kilisenin yaptığı ticaretin modern şeklidir. Gelecek nesillere Asr-ı saadette gibi bir ekonomik refah bırakmak istiyorsak kanaate alışmalı ve israftan sakınmak zorundayız.
İsrafa giren bir insan nimete ve nimetteki hakiki lezzete kör olur. Lezzeti göremeyen insan doyumsuz bir tüketim anlayışıyla kanaatsizliğe ve israfa düşer. Lezzet arayışında israf, hırsı getirir.
İsrafın önünü kesen insanın maneviyatı yükselir. Ekonomide "kendi çıkarını maksimize etmeye çalışan insan" tanımı ancak manevi düzeyde olursa anlamlı ve başarılı olur.