İbrahim Mert'in haberi:
RİSALEHABER-MARDİN
Uluslararası Hutbe-i Şamiye Sempozyumu'nun ilk günkü programında Bediüzzaman Hazretlerinin talebeleri konuştu. Abdullha Yeğin ağabeyin video konferansla katıldığı oturumda Said Özdemir, Abdülkadir Badıllı ve Mehmet Fırıncı ağabeyler katıldı. Prof. Dr. Mehmet Aybak'ın yönettiği oturumda ağabeyler Hutbe-i Şamiye'nin İslam dünyası ve dünya barışına sağlayacağı katkıları anlattı.
İNSANLIĞIN EN ÖNEMLİ MESELESİ ALLAH'I TANIMASIDIR
Abdullah Yeğin: İnsanların en önemli meselesi Allah'ı tanıması ve iman etmesidir. Ebedi hayatı kazanmasıdır. 1950'de Ankara Üniversitesi Dil tarih Coğrafya Fakültesi'nde okurken arkadaşlarla Üstadı ziyaret ettik. Hizmetine girmek istedik. O da kabul etti. Bir gün Arapça Hutbe-i Şamiye'yi göstererek "Benim hastalığım bu kitaptır. Bunu tercüme edeceğiz" dedi. Üstad söyledi bir kaç kişi yazdık. İnşallah İslam alemi Hutbe-i Şamiye'yi okur, birlik ve beraberlik içinde oluruz. Hutbe-i Şamiye üniversitelerin ders kitabı olabilir.
SADELEŞTİRME ÇALIŞMALARI BENİ RENCİDE EDİYOR
Abdülkadir Badıllı: Üstad Şeyh Muhammed Ziyaeddin'le Hac'da buluşmak için anlaşıyor. Ancak her gittiği yerde sohbetler verdiği için Hac zamanına yetişemiyor. Şam'a gidiyor. Mevlana Halid'in türbesinin yanında kalıyor. 28 Nisan 1911'de Emevi Camiinde hutbesini veriyor. İrticalen verdiği hutbeyi daha sonra kaleme alıyor. Ardından Beyrut'tan vapurla İstanbul'a geliyor. 1911'de birinci baskıyı, 1912'de 2. baskıyı yapıyor. Daha sonra ilaveler yaparak şimdiki boyuta ulaşıyor.
Üstad Said-i Kürdi imzasını 1921'den itibaren bizzat kendisi değiştiriyor. Risaledeki benzer tashihler de yine Üstadın ya kendisinin yaptığı veya izin verdiği, bilgisi dahilinde yapılıyor. Bunların hepsinin belgesi bende var. Risale-i Nur'un tahrif edildiği gibi dedikodular var. Bunlar doğru değil. Risale-i Nur'un tek harfi dahi değişmemiştir.
Diğer bir önemli mesele de beni çok rencide ediyor. Endişe ediyorum. Risale-i Nur'un içine başkalarının kelimelerinin katılmasıdır. Sadeleştirme çalışmaları doğru bir uygulama değildir. Üstadın hayatında da benzer istekler, girişimler olmuş ancak Üstad kabul etmemiştir.
HUTBE-İ ŞAMİYE'NİN ŞERHİ RİSALE-İ NURDUR
Mehmet Fırıncı: Hutbe-i Şamiye'de beni en çok etkileyen konu ümit konusudur. Thomas Michel'in dediği gibi sadece Müslğmanlara değil tüm insanlara hitap eden bir eserdir. Hepimiz bütün insanlığın saadeti için gayret göstermeliyiz.
Said Özdemir: Hutbe-i Şamiye, insanlığın ders alacağı muazzam bir hitabe. Onun şerhi Risale-i Nur'dur. İttihad-ı İslamın en güzel vesilesidir.
Program Said Özdemir ağabeyin duası ile sona erdi.