Juno, 6 Ağustos 2011'de NASA'nın Florida'daki Cape Canaveral üssünden fırlatıldı.
Kahramanımız gözlemleri esnasında Jüpiter'e 5000 kilometre mesafeye kadar yaklaşarak bize mükemmel manzaralar gösterecek.
Juno'nun bu 5 yıllık zorlu yolculuğunun asıl amacı gezegenlerin oluşumu ve güneş sistemi hakkındaki sorulara cevap vermek ve güneş sistemi'nin en büyük gaz devinin içinden data toplamak.
Juno, Jüpiter'i 37 kez tavaf edecek.
Jüpiter'in inanılmaz güçlü radyasyonundan 180 kilogramlık titanyum zırh ile korunan Juno'nun bu radyasyona en fazla 1,5 yıl kadar dayanabileceği tahmin ediliyor.
Juno, güneş sistemi'ndeki en büyük manyetik alana sahip Jüpiter'in manyetik alanının dış kapısından geçerken ses kaydı almış.
Saatte 265 bin kilometre hızla ilerleyen araç, yavaşlayarak Jüpiter'in kutup bölgesine yerleşecek. buradan Güneş Sistemi'nin en büyük jeomanyetik fırtınalarını gözlemlecek ve bize olağanüstü fotoğraflar gönderecek.
Juno'nun ıssız bi' Jüpiter'e düşse yanına alacağı 3 şey; Galileo Galilei'nin jupiter'in dört büyük uydusunu gözlemlediği notlarının yazılı olduğu bir levha ve birisi Galileo'yu, diğer ikisi mitolojideki Jüpiter ile Juno'yu temsil eden üç adet alüminyum lego figürüymüş.
Mars ve Dünya'nın çekim kuvvetlerini ve yörüngelerini itici kuvvet olarak kullanan Juno aynı zamanda üzerine yerleştirilen üç güneş panelindeki 18.000 güneş alıcı hücrecikle güneş enerjisinden de yararlanıyor.
Basketbol sahası büyüklüğündeki Juno, 1.1 milyar dolara inşa edildi.
Kendisi 21 Haziran'da yüksek çözünürlüklü kamerası Junocam'la Jüpiter ve uyduları İo, Europa, Ganymede ve Callisto'nun şöyle güzel bi' fotoğrafını çekmişti. Hem de 11 milyon kilometreden.
Juno 1,5 yıl sonra görevi bittiğinde uydulardan birinin çekimine kapılıp ortamlarını kontamine etmemesi adına Jupiter'e çakılarak kendini feda edecek. Jüpiter gaz devi olduğu için juno'nun jüpiter'in kimyasını bozma riski yok.
Kaynak: Ekşi Şeyler