2024 Berat Kandili bu akşam idrak edilecek. Üç aylar içindeki 4 kandil gecesinden üçüncüsü olan Berat Kandili, 11 Ayın Sultanı oruç ayı Ramazan'ın da habercisi olma özelliği taşır.
Berat Kandili'nin pek çok önemi vardır. Bunlardan ilki Berat Kandili'nin bir af ve bağışlanma gecesi olmasıdır. Bir diğer önemi ise Berat Kandili'nde amel defterlerini yazılmasıdır. Bu iki önemli durum, Berat Kandili'ni en güzel şekilde değerlendirmeye çalışmamamız için yeterlidir.
Berat Kandili'ne İslam tarihi içinde de çok önem verilmiştir. Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed'in (s.a.v), Berat Kandili için pek çok kelamı bulunur. Keza Cenab-ı Hak da Kur'an-ı Kerim'de Berat Kandili'nden bahseder.
BERAT KANDİLİ İLE İLGİLİ HADİSLER
"Şâban'ın 15. gecesi geldiğinde geceyi uyanık ibadetle, gündüzü de oruçlu olarak geçirin. O gece güneş battıktan sonra Allah rahmetiyle dünya semasına tecelli eder ve şöyle seslenir:
"İstiğfar eden yok mu, affedeyim ve bağışlayayım. "Rızık isteyen yok mu, hemen rızık vereyim.
"Başına bir musibet gelen yok mu, hemen sağlık ve afiyet vereyim.
"Böylece tan yerinin ağarmasına kadar bu şekilde devam eder."
-(Rahmet kapıları dört gece açılır. O gecelerde yapılan duâ, tevbe, red olunmaz. Fıtr Bayramının ve Kurban Bayramının birinci geceleri, Şa’bânın onbeşinci (Berât) gecesi ve arefe gecesi.)
-(Berât gecesini ganîmet, fırsat biliniz. Şa’bânın onbeşinci gecesidir. Kadir gecesi çok büyük ise de hangi gece olduğu belli değildir. Bu gece (Berât gecesinde) çok ibâdet ediniz. Yoksa kıyâmet gününde pişmân olursunuz.)
-(Şa’bânın onbeşinci gecesinde Allahü teâlânın kulları üzerine rahmeti zuhûr edip, mü’minleri magfiret eder, bağışlar. Kâfirlere ise mühlet verir. Kin ve hased sahibi olanları bu sıfatları terk edinceye kadar kendi hâllerinde bırakır.)
-(Şa’bân ayının onbeşinci gecesi, rahmet-i ilâhi dünyayı kaplar, herkes affolur. Ancak haksız yere müslümanlara düşmanlık besleyen ve Allahü teâlâya ortak koşan magfiret olunmaz.)
BERAT KANDİLİ İLE İLGİLİ AYETLER
Duhan Sûresinin 2., 3. ve 4. âyetlerinin Berat Gecesinden bahsettiği bildirilmektedir.
Âyetlerin meali şöyle:
"O apaçık kitaba and olsun ki, biz onu gerçekten mübarek bir gecede indirdik. Çünkü biz onunla insanları uyarmaktayız. Bütün hikmetli işler o gecede tefrik olunur."
Bu âyetler hakkında iki görüş vardır. Çoğu tefsir bilginlerinin görüşüne göre, bu mübarek gece Kadir Gecesidir. İkrime el Berberi'nin de dahil olduğu bir grup alim ise; bu gecenin Berat Gecesi olduğunu söylemişlerdir. Her iki tefsiri birleştiren diğer bir görüşe göre de, hikmetli işlerin ayırımının yapılmasına Berat Gecesinde başlanmakta ve bu işlem Kadir Gecesine kadar devam etmektedir.