Berlin, Londra ve Stockholm'de israile lanet Filistin'e destek gösterileri

Avrupa kentlerinde Filistin'e destek sürüyor

Almanya’nın başkenti Berlin’de İsrail’in Filistin’e yönelik saldırılarını protesto etmek için gösteri düzenlendi.

Filistin ile dayanışma göstermek ve İsrail’in Gazze'ye saldırılarını protesto etmek için Charlottenburg-Wilmerdorf ilçesindeki Hans-Rosenthal Meydanı’nda toplanan yüzlerce kişi, buradan York Strasse metro istasyonuna yürüdü.

"Soykırımı durdurun", "Filistin'e özgürlük", "Terörist İsrail", "Almanya finanse ediyor İsrail bombalıyor" ve "Gazze" şeklinde sloganlar atan göstericiler, üzerinde "Savaş ve Filistin'in işgali bitsin", "İsrail'e silah sağlanmasın", "Gazze'yi konuşun, katliamlar bitmiyor", "İkiyüzlü ülke, çifte standart" ve "Filistinli çocuklar büyümeyi hak ediyor" yazan döviz ve pankartlar taşıdı.

Yürüyüş güzergahında birçok kişinin binaların pencerelerinden göstericilere destek verdiği görüldü.

Geniş güvenlik önlemleri altında gerçekleşen eylem olaysız sona erdi.

LONDRA'DA BİNLERCE KİŞİ, ÖLDÜRÜLEN GAZZELİ ÇOCUKLAR ANISINA BAŞBAKANLIK SOKAĞINA OYUNCAK BIRAKTI

İngiltere'nin başkenti Londra'da binlerce kişi, Başbakanlığın bulunduğu Downing Sokağı girişine İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarında öldürülen çocuklar anısına oyuncak ve çiçek bıraktı.

Başkentteki parlamento binası yakınlarında düzenlenen Filistin'e destek gösterisine katılanlar, Gazze'de hayatını kaybeden binlerce çocuğu anmak için yanlarına çiçek ve oyuncaklar getirdi.

Ellerinde Filistin bayrakları taşıyan göstericiler, "Özgür Filistin", "Hepimiz Filistinliyiz”, “Soykırımı durdurun” ve "Nehirden denize Filistin özgür olacak" sloganları attı.

Meydanda kurulan sahneden katılımcılara seslenen "Savaşı Durdurun Koalisyonu (Stop the War Coalition)" adlı sivil toplum hareketi kurucularından John Rees, İsrail'in Gazze'ye yönelik 7 Ekim'de başlayan saldırılarının üzerinden bir yılı aşkın sürenin geçtiğine değindi.

Filistin halkının mücadele tarihinin uzun yıllar öncesine dayandığına işaret eden Rees, dünyanın dört bir yanında bu mücadeleye destek verenlerin ortaya koyduğu çabanın da önemine işaret etti.

Rees, ABD'li insan hakları savunucusu Martin Luther King'in 1968'de yaptığı bir konuşmada, "Tarihin yayı uzundur ancak adalete doğru eğilir." sözüne atıfta bulunarak, şu ifadeleri kullandı:

"Biz bunun (tarihin) sadece bir bölümüyüz. Ancak, bu bölümü nasıl yazdığımız, sonraki bölümlerde zafer öyküsünün mü yoksa yenilgi öyküsünün mü yazılacağını belirleyecektir. Bu yüzden çabalarımızı iki katına çıkarmalıyız. Aktivistlerin sabırsızlığına ve tarihçilerin sabrına sahip olmalıyız ki her haftanın her gününün her saatinde yaptıklarımızın önümüzdeki ve gelecek yıllarda olacakları şekillendireceğini bilelim."

Buradaki konuşmaların ardından göstericiler, Başbakanlık Ofisi 10 Numara'nın bulunduğu Downing Sokağı girişine yürüdü.

Filistin destekçisi göstericiler, burada yanlarında getirdikleri çiçekler ve oyuncaklardan bir anma köşesi oluşturdu.

Çocuk edebiyatının önde gelen isimlerinden İngiliz şair ve yazar Michael Rosen da Downing Sokağı girişinde 2014'te Gazzeli çocuklar için yazdığı şiiri okudu.

Filistin Dayanışma Kampanyası (PSC) Başkanı Ben Jamal da burada yaptığı konuşmada, Gazze'de katledilen Filistinlilerin yüzde 40'ından fazlasının çocuklardan oluştuğunu ve bunların çoğunluğunun 5 ila 9 yaşlarında olduğunu söyledi.

Yapılan bir araştırmaya göre, Gazze'deki çocukların yüzde 96'sının ölümlerinin yakın olmasından korktuğunu ve yüzde 50'sinin de yaşadıkları travma nedeniyle ölmek istediklerini aktaran Jamal, sözlerini şöyle sürdürdü:

"(İngiltere Başbakanı Keir) Starmer bu çocukların seslerini duymak istemiyor. O çocukların isimlerini bilmek istemiyor. (İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu) Dünyanın en yüksek mahkemesinde yargılanırken bile onu silahlandırmaya, müttefik olarak görmeye devam etmek istediği bir devlet tarafından sona erdirilen hayatların hatırlatılmasını istemiyor."

Gazze'de hayatını kaybedenler için 1 dakikalık saygı duruşunun yapıldığı Downing Sokağı girişinde bazı eylemciler gözyaşlarını tutamadı.

Gösteriye farklı yaş gruplarından çok sayıda çocuk da katıldı.

İSVEÇ'TE YÜZLERCE KİŞİ İSRAİL'İN FİLİSTİN SALDIRILARINI PROTESTO ETTİ

Başkenti Stockholm'ün Odenplan bölgesinde toplanan göstericiler, İsrail'in Gazze'ye düzenlediği saldırılara son vermesi, derhal ateşkes ilan edilmesi ve Gazze'ye insani yardım malzemelerinin eksiksiz girişine izin verilmesi çağrısında bulundu.

Göstericiler, "Gazze'de çocuklar öldürülüyor", "Soykırımı durdurun" ve "Sonsuza kadar Filistin" yazılı pankartlar taşıdı.

"Filistin'e özgürlük" sloganları atan grup, daha sonra İsveç Dışişleri Bakanlığı binasına yürüdü.

Yürüyüşe katılanlar, İsveç hükümetinin İsrail'e destek vermesine de tepki göstererek, hükümeti, İsrail'in işlediği savaş suçlarına ortak olmakla suçladı.

Eyleme katılanlar arasında bulunan aktivist Lasse Adestest, AA muhabirine yaptığı açıklamada şunları söyledi:

''Her gün bu soykırımda öldürülenleri hatırlamalıyız. Yapabileceğimiz en iyi şekilde ve her yerde hükümetimiz, politikacılarımız ve sistemimiz üzerinde baskı oluşturabiliriz. Bir öğretmen olarak dünyanın her yerinden birçok çocuk yetiştirdim. Kendi çocuklarım ile diğer çocuklar arasında bir fark göremiyorum. Neden dünyanın herhangi bir yerinde öldürülen diğer çocuklar için rahatsız olunmadığını anlamıyorum. Kendi çocuklarım, Filistinli, Müslüman, Yahudi ve Hristiyan çocukları arasında ayrım yapamam. Neden herkes şu an İsrail'in yaptıklarına karşı baskı kurmak için burada değil anlam veremiyorum."

aa

İlk yorum yazan siz olun
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.

Dünya Haberleri