Beş bakanlık kayıp çocuklar için ortak imza attı

Kaybolan çocukları bulmak ve bu vakaların önüne geçmek amacıyla Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek’in yanı sıra, Kadın ve Aileden Sorumlu Devlet Bakanı Selma Aliye Kavaf, Adalet Bakanı Sadullah Ergin, İçişleri Bakanı Beşir Atalay ve Ulaştırma Bakanı Binali Y

Kimi bayramda şeker toplarken ortadan kayboldu, kimi evinin önünde oynarken sırra kadem bastı, kimi de kaldığı yurda bir daha geri dönmedi. Her birinin farklı bir yaşam öyküsü var, ancak kaderleri aynı. Onlar Türkiye’nin Kayıp Çocukları... Toplumun vicdanını kanatan kayıp çocuklar için, 5 bakanlık harekete geçti. Kaybolan çocukları bulmak ve bu vakaların önüne geçmek amacıyla Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek’in yanı sıra, Kadın ve Aileden Sorumlu Devlet Bakanı Selma Aliye Kavaf, Adalet Bakanı Sadullah Ergin, İçişleri Bakanı Beşir Atalay ve Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım geçtiğimiz hafta bir işbirliği protokolü imzaladı. Protokolle; kaybolma vakalarına ilişkin bir ulusal bilgi sisteminin  oluşturulması ve kayıp çocuk bilgilerinin e-Devlet Kapısı üzerinden sunulması da hedefleniyor.

Başbakanlık İnsan Hakları Başkanlığı, Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu (SHCEK) Genel Müdürlüğü, Adalet Bakanlığı Ceza İşleri Genel Müdürlüğü ve İçişleri Bakanlığı Emniyet Genel Müdürlüğü kayıp çocuklar için alarma geçiyor. İlgili 5 bakan, geçtiğimiz hafta “Kayıp Çocuklar Ulusal Bilgi Sistemi Projesi Kurumlar arası İşbirliği Protokolü”nü imzaladı. Protokolle; Türkiye’de çocukların kaybolmalarının önlenmesi ve kaybolan çocukların bulunması için sorumlu kurumlar arasında etkin işbirliğinin sağlanması amaçlanıyor. Kaybolma vakalarına ilişkin ulusal bilgi sisteminin oluşturulması; kayıp vakalarının incelenerek nedenlerinin araştırılması; yerel, bölgesel ve ulusal düzeyde etkin işbirliği ile çözüm odaklı uygulama ve politikaların geliştirilmesi ile kayıp çocuk bilgilerinin e-Devlet Kapısı üzerinden sunulması da hedefler arasında...

KURUMLAR ARASINDA ETKİN VE AÇIK BİLGİ PAYLAŞIMI YAPILACAK

Projenin takibini ve kurumlar arası koordinasyonu, oluşturulacak bir Proje Takip ve Yürütme Kurulu sağlayacak. Protokole göre ilgili kurumlar arasında etkin ve açık bilgi paylaşımı yapılacak ancak edinilen bilgiler üçüncü kurum ve şahıslara verilmeyecek. Kayıp yakınlarına duyarlı yaklaşılacak ve bu vakaların önlenmesi için toplum doğru ve zamanında bilgilendirilecek. İlgili personelin rol ve sorumlulukları açıkça belirlenirken; diğer yandan da hizmet içi eğitim ve danışmanlık faaliyetleri yapılacak.

Protokole imza koyan kurumların ortak yükümlülükleri ise “Başbakanlıkça temin edilecek proje bütçesi kapsamında ‘Kayıp Çocuklar Ulusal Bilgi Sistemi’nin fiziksel kurulumunun Emniyet Genel Müdürlüğü’nce sağlanması; merkezi, Emniyet Genel Müdürlüğü’nde olan“Kayıp Çocuklar Ulusal Bilgi Sistemi”nin oluşturulması ve kayıp çocukların kimlik bilgilerinin e-devlet kapısı üzerinden sunulması; kayıp çocuk bilgi sistemi standart veri girişi formatının hazırlanması, kayıp çocuk standart müracaat kayıt formunun hazırlanması; kayıp olan çocukların bulunmaları ve kaybolmalarının önlenmesine yönelik toplumsal bilgilendirme ve bilinçlendirme faaliyetleri ve etkinlikleri kapsamında kayıp çocukların bulunmasına yönelik görsel ve yazılı basın ve yayın organlarının uygun şekilde bilgilendirilmesi ve desteklerinin sağlanması; çocukların kaybolmalarını önlemeye ve kaybolan çocukların bulunmasında toplumsal duyarlılığın artırılmasına yönelik kısa metrajlı TV filmleri, radyo skeçleri, bilgilendirme ve tanıtım afiş ve broşürleri gibi materyallerin üretilmesi; Merkezi, Emniyet Genel Müdürlüğü’nde olan “Kayıp Çocuklar Ulusal Bilgi Sistemi”ne kayıp çocuklarla ilgili bilgilerin taraf kurumlarca e-Devlet Kapısı üzerinden, anlık girişlerinin ve bulunmaları halinde düşümlerinin derhal yapılması; kayıp çocuklar konusunda çözüm odaklı politikalar geliştirilmesine yönelik çalışmalar yapılması; kayıp çocuklar ile ilgili yasal mevzuat değerlendirilerek, ihtiyaç duyulan yeni düzenlemelerin geliştirilerek önerilmesi; kayıp çocukların bulunmasına yönelik mevcut uygulama yöntemleri değerlendirilerek, yeni yol ve yöntemlerin geliştirilmesi; kayıp çocuklar ilgili iş ve işlemlerin yürütülmesi ve “Kayıp Çocuklar Ulusal Bilgi Sistemi”nin amaca uygun kullanılması konusunda kurumların merkez ve taşra teşkilatlarındaki konuyla görevli personelinin eğitilmesi” olarak belirlendi.

SHÇEK YURTLARDAN İZİNSİZ AYRILAN ÇOCUKLARI ULUSAL BİLGİ SİSTEMİNE BİLDİRECEK

Kadın ve Aileden Sorumlu Devlet Bakanlığı’na bağlı Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu’nun söz konusu protokolle ilgili yükümlülüklerini anlatan Kadın ve Aileden Sorumlu Devlet Bakanı Selma Aliye Kavaf, şu bilgileri verdi: “SHÇEK Genel Müdürlüğümüz, önce proje kapsamında oluşturulacak ‘Kayıp Çocuklar Ulusal Bilgi Sistemi’ne dâhil olmak için kurum içi bilgi sistemi yapılanmasını sağlayacak. SHÇEK, kuruluşlarımızdan izinsiz ayrılan çocuk bildirimlerini e-devlet kapısı şifresi ile yaptıktan sonra, bildirimi takip eden ilk mesai gününde e-imza ile imzalanmış olarak Emniyet Genel Müdürlüğü’ne gönderilmesini sağlayacak. Kurumumuz, SHÇEK’e bağlı kuruluşlarda ve SHÇEK tarafından ruhsat verilen özel kuruluşlarda korunma ve bakım altında olup kuruluşu izinsiz terk eden, ailesine izinli verilip izin süresi sonunda kuruluşa teslim edilmeyen çocukların aileleri ile bir program dâhilinde irtibat kurarak bilgilendirme ve psikolojik destek sağlayacak. Kurum bakımı altında iken kuruluşlardan izinsiz ayrılan, Emniyet birimleri ve ailesi ile irtibata geçildiği halde kendisine ulaşılamayan çocuklara ait bilgilerin kayıtlarının ve bulunduktan sonra düşümlerinin; proje kapsamında yeniden düzenlenecek olan “Kayıp Çocuklar Standart Müracaat ve Kayıt Formu” kullanılarak “Kayıp Çocuklar Ulusal Bilgi Sistemi” üzerinden yapılması da yine SHÇEK Genel Müdürlüğümüz’ün yükümlülükleri kapsamında yer alıyor. SHÇEK ayrıca kuruluşlarımızdan izinsiz ayrılan çocukların bu davranışlarına neden olan etkenlerin ortaya çıkartılması ve çözümüne yönelik tedbirlerin geliştirilmesinin yanı sıra proje kapsamındaki diğer yükümlülükleri de yerine getirmekten sorumlu olacak.”

“TOPLUMUN BİZLERE EMANET ETTİĞİ EVLATLARIMIZI GEREĞİ GİBİ KORUMALIYIZ”

Güncel bilgileri içeren veri tabanı sayesinde kayıp çocukların aranması konusunda kurumlararası gerekli refleksin çok daha kısa sürede ve etkin şekilde oluşturulacağını vurgulayan Bakan Kavaf, “Kayıp Çocuklar Ulusal Bilgi Sistemi Projesi ile kayıp çocuklarla ilgili mevcut kayıt sistemi ve yapılan çalışmalar değerlendirilecek, yeni kayıt sistemine esas olacak üç ayrı bilgi formu ile sağlıklı veri toplanacak, arama işlemlerinde uygulanacak işlemlere standart getirilecektir. Oluşturulacak yeni kayıt sistemi ile toplanacak bilgilerin belli aralıklarla istatistiksel analize tabi tutularak konunun çeşitli yönleriyle değerlendirilmesi mümkün olacaktır. Bunların dışında, sosyal hizmet kurumlarımıza bağlı kuruluşlarımızdan izinsiz ayrılan çocuklarımızın veri girişleri ve veri düşümleri, kuruluşlarımızdan internet bağlantısı ile yapılabilecektir” diye konuştu.

Kayıp çocuklar konusunda başta anne ve babalar olmak üzere toplumun tüm kesimlerine görevler düştüğünün altını çizen Bakan Kavaf, “Kayıp çocuklar bizim çocuklarımız. Toplumun bizlere emanet ettiği evlatlarımızı gereği gibi korumalıyız” dedi.

Haber 7
 

Toplum Haberleri