Yeni okuduğum bir hadis-i şerif düşündürdü, her amelin cezası kendi cinsinden olmasını hatırlattı ve bugünlere bakış getirdi. Hadisin kaynağı İbni Mace ve diğer bir kısım hadis kitaplarında geçiyor, isteyen geniş araştırma ve okuma yapabilir.
Bilmana hadis 5 halden ve onun neticelerinden bahsediyor.
1.Aleni zina ortaya çıkarsa taun hastalığı ve daha önce görülmemiş acılar o millette yayılır.
2.Ölçüyü, tartıyı eksik yapan millet kıtlığa, geçim sıkıntısına ve sultanın zulmüne uğrar.
3.Zekât vermeyen millete gökten yağmur kesilir, hayvanlar olmasa tek damla yağmur yağmaz.
4.Allah ve Resulüne olan ahdini bozan millete, Allah kendileri dışında bir düşman musallat eder, mallarının bir kısmını elinden alır.
5. Bir toplumun yöneticileri Allah’ın kitabı ile hükmetmez ve indirdiği hükümlerde işlerini gelenleri seçerse Allah aralarında kargaşa ve savaş çıkarır.
Bu hadisi muhacirlere söyleyen Resül-ü Ekrem (a.s.m.) öncesinde şöyle der: “Ey muhacir topluluğu. Beş şey vardır ki onlarla imtihan olacaksınız. Onların sizi (hayatta iken) yakalamasından Allah’a sığınırım.”
Yaşadığımız toplum, ülke, ümmet, dünya ölçeğinde bu hadis penceresinden bakıldığında çok şey netlik kazanır, ana amilin ne olduğu görülür ve gidişin nereye olduğu anlaşılır.
Asıl etken olmasa da her şey sebep tahtında dönüyor. Bir sebeple işlediklerimiz başka bir sebeple karşımıza çıkıyor; iyi ya da kötü!
Bizim unutuyor olmamız neticeyi değiştirmiyor; hele sebeplerde boğulmuşsak karanlık daha da artıyor.
Haram ateş, helal nur. Gri günler ya ateşe döner, ya nura. İrade cüzi olsa da insan elinde böyle bir kabiliyet var.
Bu beş hale düşmemek, böylesi zor imtihanlardan korunmak için Allah'a sığınmak, Resulünü de (a.s.m.) şefaatçi yapmak; Mü'min için bundan başka çıkış yolu yok.
Hakkı aramak, hakikate hizmetkar olmak; sonrasında sabredenlerden ve şükredenlerden olmayı yapabildiğimiz kadar yaptığımızda inşaallah Rahman ü Rahim bizi af eder de her türlü fitnelerden muhafaza eder.
Büyük umut bu.