Kayıtlı elektronik posta (KEP), e-Tebligat, e-Fatura ve e-Arşiv hizmeti sağlayan TÜRKKEP şirketi Genel Müdürü Yüksel Samast, gelecek 5 yıl içinde şirketlerin tamamının e-faturaya geçmesinin öngörüldüğünü belirterek, "Böylece kurumlar arasında dönen faturaların yarısının, yani yaklaşık 3 milyarının elektronikleşmesi bekleniyor" dedi.
AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Samast, e-fatura ile dijitalleşen muhasebe dünyasının daha hızlı, etkin ve verimli bir şekilde iş akışı gerçekleştirdiğini söyledi.
Son bir yılda 200 milyon faturanın elektronikleştiğini, Türkiye'de bir yılda kurumlar arasında ise 6 milyar faturanın döndüğünü aktaran Samast, e-fatura kullanıcı sayısının 50 bine, bir yılda düzenlenen e-fatura sayısının da 500-600 milyona ulaşmasının öngörüldüğünü dile getirdi.
Gelecek 5 yıl içinde şirketlerin tamamının e-faturaya geçmesinin öngörüldüğünü vurgulayan Samast, böylece kurumlar arasında dönen faturaların yarısının, yani yaklaşık 3 milyarının elektronikleşmesinin beklendiğini ifade etti.
Samast, e-fatura ile 2015 yılında 2 milyar lira tasarruf sağlamasının hedeflendiğinin altını çizdi.
"E-dönüşümün lideri bankacılık ve finans sektörü olacak"
Yücel Samast, iş süreçlerinin hızlanmasını sağlayan e-imza ile milyarlarca liralık kağıt ve posta masrafının son bulduğunu söyledi.
Elektronik dönüşüme entegre olan Türkiye'de halihazırda bin 700 adet e-imza kullanıcısının mevcut olduğu bilgisini veren Samast, 350 bin tane de mobil imza kullanıcısının bulunduğunu, bu rakamın sadece yüzde 6'sı olan 20 bininin aktif kullanıcı olduğunu kaydetti.
E-imza'nın toplam işlem hacminin 100 milyar dolara ulaştığını anlatan Samast, "E-imza UYAP gibi kamu projelerinde yüzde 53, e-devlet uygulamalarında yüzde 49, bankacılık işlemlerinde yüzde 14, farklı firmalarla yapılan anlaşma ve sözleşmelerde yüzde 10 ve hesap mutabakatlarında yüzde 7 oranlarında kullanılıyor" dedi.
Samast, E-dönüşümün liderinin bankacılık ve finans sektörü olacağını vurguladı.
aa