Risale Haber-Haber Merkezi
Akademisyen Furkan Ayıner, ezberci eğitimden kurutulması ve bilgi toplumuna geçilmesi gerektiğini söyledi.
Dünyanın sanayi çağını çoktan geride bıraktığını ve bilgi çağına geçtiğine dikkat çeken Aydıner, Taraf'taki yazısında eğitimin dört misyonu olması gerektiğini söyledi: "Birincisi, insana hayvani zaaflarını nasıl kontrol edeceğini öğreten disiplini, terbiyeyi vermeli. İkincisi, teknik istidatlarını inkişaf ettirip keşif ve icatları yapacak teknik beceriyi talim etmeli. Üçüncüsü, menfaat ve zararını bilip ona göre hareket edecek sezgiyi vermeli. Dördüncüsü, bütün insanlığı düşünerek ahlaki davranmasını temin edecek etik değerleri vermeli. Yani, eğitim bireye kendini tanıyıp zaaflarını kontrol etmeyi ve istidatlarını inkişaf ettirip yararlı dünya vatandaşı olmayı öğretmeli."
Başarılı bir eğitim reformu için öncelikle bilgi toplumunu iyi okumak gerektiğine işaret eden Aydıner, fabrikası çok olan ülkelerin değil, patent ve icadı çok olan ülkelerin hükmettiğini, ABD’nin fabrikalarını Çin ve Hindistan’a taşıyıp, bilgi ve teknoloji gelişimine yoğunlaşmasının tesadüf olmadığını belirtti.
Tek tip birey yetiştirmeyi hedefleyen ezberci eğitim sistemimizin çağdışı olduğu gibi beyin israf olduğunu vurgulayan Aydıner, "Servet ve kuvvetin beyin gücüyle olduğunu görmeli. Beyin rezervlerinin petrol ve altın rezervlerinden daha kıymetli olduğunu anlamalı. Özgürlükçü eğitimle bireyleri bu hazineleri keşfe hazırlamalı. Eleştirel düşünme ve pozitif tartışma kültürü geliştirmeli.Ezbere dayalı test sistemi yerine öğrenme, uygulama, innovasyon ve icada dayalı sisteme geçmeli" dedi.
Yazının tamamı için tıklayınız