Bıktıran hastane işlemleri gönüllülerle son bulabilir

Devlet ve üniversite hastanelerinin bitmeyen bürokratik işlemleri, hastaların hastalıklarının artmasına sebep oluyor.

Hastanede hangi işlemi nerede yapacağını bilemeyen insanlar çaresizce koşturuyor. Hastanelerin bu sorununun gönüllü hasta danışmanlarıyla çözülebileceği belirtiliyor. Hastane yönetimleri ve sivil örgütler de bu işe sıcak bakıyor.

Hastaneye giden herkes prosedürden, hastanenin farklı birimleri arasında koşuşturmaktan şikâyet eder. Kapasitesinin üstünde insana hizmet vermeye çalışan büyük hastanelerde bu durum daha çok göze çarpıyor. Gün içerisinde çok fazla hastanın ziyaret ettiği hastanelerde 'hasta hakları birimi' mevcut olmasına rağmen, hastalar güvenlikten veya yanı başındaki hastadan yardım almayı tercih ediyor. Araştırma hastaneleri hastalara daha iyi hizmet verebilmek için sivil toplum kuruluşları ile işbirliği içerisine girebileceklerini ifade ederken, sivil toplum kuruluşları ise hastanelere gönüllü hasta danışmanı sağlayabileceklerini belirtti.

Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Hastanesi'nde kalabalığın en yoğun olduğu sabah saatlerinde hastalarla beraber giriş kaydı için sıraya giriyoruz. Sırada bekleyenler birbirine 'geçmiş olsun' deyip rahatsızlıklarını anlatmaya başlıyor. Böbrek ağrısı çeken 70 yaşındaki Rukiye Yılmaz da bizi yanında görünce, "Ah kızım ah! İki gündür randevu almak için uğraştıktan sonra sonunda randevu alabildim. Dün bütün gün buradaydım, hâlâ da işlemlerim bitmedi. Röntgen için ayrı, tahlil için ayrı yere koşuşturup durdum. Bugün işlemlerimi bitirebilirsem halime şükredeceğim. Allah kimseyi hastaneye düşürmesin, sağlam olan hasta olarak çıkar." diyor.

Cerrahpaşa'daki hastaları bırakıp Çapa Tıp Fakültesi Hastanesi'ne geçiyoruz. Hastaneye girer girmez her birimde 'Burası danışma değildir' yazıları dikkatimizi çekiyor. Yetkililere bu yazıları neden astıklarını sorduğumuzda 'Başkalarına yardımcı olmaktan işimizi yapamıyoruz.' cevabını alıyoruz. Ayrıca beklerken hastaların bir şey sormak için çoğunlukla güvenlikçilere danıştığını görüyoruz. Bu esnada hasta hakları biriminin tabelası gözümüze ilişiyor. Hastalara, hastane işlemleri, randevu şartları, hasta hakları gibi birçok konuda rehberlik sağlayan bu birime neden danışmadıklarını soruyoruz. Hastalardan bazıları birimin varlığından bile habersizken, bazıları da 'Onlar bize ne yardımı edecek ki, ilgilenirler mi bizimle?' şeklinde cevap veriyor. Biz de birime gidip sıkıntılarımızı anlatıyoruz, güler yüzlü personel 'geçmiş olsun' diyerek bizi buyur ediyor. Sorularımızı art arda sıralıyoruz, sabırla aydınlatıcı bir şekilde cevap veriyorlar. Bu görüşmenin ardından hastaların, hasta hakları birimine karşı önyargılı olduğunu fark ediyoruz.

İkinci gün Şişli Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ndeyiz. Ellerinde evraklarla koşuşturan hastalar her kapı önündeki kuyruğa girip yanındakilerden bilgi almaya çalışıyor. Bazen yanlış sıraya girenler oluyor, bu kişiler başka bir hasta uyarana kadar da sırada kalıyor. Tahlil yaptırmak ya da röntgen çekimi için oluşan kuyruklar daha da uzun. Saatlerce bekleyip sonuç alamayan da var, numara bittiği için hiç sıraya giremeyen de. Dâhiliye doktorunun kapısının önünde kuyruğa giriyoruz. Kalabalık, doktor odasının kapısına yönelmiş, içerideki hastanın bir an önce çıkmasını bekliyor. Sabırsızlıkla sıranın kendisine gelmesini bekleyen hastalar arasında zaman zaman tartışmalar da yaşanıyor. 27 yaşındaki Esra Çelik, sıraya girmeden odaya girmeye çalışan birini uyararak, 'Saatlerdir buradayım, lütfen haksızlık yapmayın!' diyor. O da hastanedeki işlemlerin karmaşıklığından yakınıyor. "Ben üniversite mezunuyum. İşlemler o kadar çok karışık ki; ben de çözemiyorum. Bir binadan diğer binaya koşturup dururken bitkin düşüyorum. Hastane sisteminin keşmekeşliği ve işlemlerin yavaş uygulanması sağlam insanı hasta eder." diyor.

Hastane ve sivil kuruluşlar: İşbirliğine açığız...

Hastane yönetimleri ve sivil toplum kuruluşları, hastaların işlemlerinde yardımcı olabilecek, danışmanlık hizmeti verecek gönüllüler aracılığıyla mağduriyetlerin giderilebileceğini ifade ediyor.

İstanbul Üniversitesi Çapa Tıp Fakültesi Başhekimi Prof. Dr. Recep Güloğlu: Hastanemizde sivil toplum örgütlerinin talepleri doğrultusunda hastalara danışmanlık hizmeti verilmesini isteriz. Bu konuda sivil toplum örgütlerle gerekli temaslarda bulunabiliriz.

Şişli Etfal Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Suat Turgut: Hizmet kalitesinin artırılması için sivil toplum kuruluşlarıyla seve seve işbirliği içerisine girebiliriz. Şu anda onkoloji bölümümüzde faaliyet gösteren bir gönüllü dernek, hastalara gerekli rehberliği yapıyor. Bu tür hizmetleri diğer birimlere de yaymak isteriz.

İstanbul Hekimler Derneği Başkanı Mine Süve: Sağlık sistemimizdeki yenilikler ve düzenlemeler için hizmete hazırız. Gerekli şartlar elde edildiğinde biz de dernek olarak yardımcı olmak isteriz.

Çalışan Bayanlar Derneği Genel Sekreteri Münire Erdal: Hastanelerdeki yoğunluk nedeniyle yaşanan sıkıntıların giderilmesi için derneğimiz elinden geleni yapmaya hazır.
Zaman
 

Aile Haberleri