Bilgisayar beyin için bir model olabilir mi?

Bilgisayarlar birçok işi çok iyi yaparken, insanlar gibi mutluluk, üzüntü, keder, heyecan gibi duyguları yaşayamıyorlar. Bu nedenle, bilgisayarın beyin için model olup olamayacağı tartışmalı bir konu.

HowStuffWorks isimli internet sitesinde yer alan habere göre, karmaşık hesaplamaları gerçekleştiriyor ve en hızlı bilgisayarlar trilyonlarca sayıyı saniyesinde hesaplıyor. İnsanlar ise dijital bilgisayarlara benzer şekilde hesaplama yapıyor. İnsanların prefrontal (Beyinde frontal lob önünde bulunan) korteks ve bazal gangliyaları bilgisayarlardaki ikili sisteme (yalnızca 0 ve 1 rakamlarını kullanan) benzer şekilde 2 duruma sahip.

Bilgisayarlar bilgiyi depolama ve bulup getirme konusunda da iyidir. Bilgisayarın ve bileşenlerinin hasar görmediğini ve bozulmadığını varsaydığınızda, hiçbir veri kaybı olmadan yıllar sonra bile bilgiye ulaşabilirsiniz.

Fakat bilgisayarlar her konuda iyi değiller. Deep Blue isimli bilgisayar, 1997'de satranç ustası Garry Kasparov'u maçta yenerken, bilgisayarlar bu oyunda hep başarılı değil. Bunun bir nedeni, insanların değişen durumlara adapte olmada çok iyi olmalarıdır. Bilgisayarlar ise geleneksel olarak maçın ortasında oyuncunun manevrasına cevap vermede sorun yaşıyorlar.

İnsanlar gözlemlemeyi ve deneyimi öğrenme de daha iyiler. Bu yeteneği taklit edebilen bilgisayarlar ve yazılımlar var. Ancak, genelde makinenin deneyimi öğrenmesine imkân tanıyan bilgisayar ve yazılım yapmak çok zor. İnsanlar çoklu disiplinleri öğrenmede yeteneklidir.

Bilgisayar bilimcilerine göre, beynin diğer elementleri kolay bulunmuyor. Duygu, kendini bilme, hırs ve nefsini koruma gibi şeyler beyninizde oluşuyor. Bilgisayarlar bu kavramları yaşayamıyor. Sıcak ya da basınç gibi stimulilere karşı insan cevaplarını taklit eden programlar oluşturabilirken, bilgisayarlar hiçbir şey hissetmiyor.

Bilgisayar beyin için iyi bir model olmamasına rağmen, bu bilgisayar bilimcilerini ve nörobilimcileri elektronik beyin simülasyonu geliştirmekten alıkoymuyor. Blue Brain projesinde çalışan bilim adamları, insan beyninin modeli olabilecek bilgisayar oluşturmaya çalışıyorlar. Çalışan simülasyon nörobilimcilere çeşitli hastalıkların ve durumların nasıl tedavi edileceği konusunda bilgi sağlayabilir.

Taklit beyin düşünmeye, hissetmeye ve dünyayı tatmaya başlayabilecek mi? Bunu söylemek, muhakkak imkânsız. Beyin karmaşık bir organ olduğu için bu kolay olmayacak.
Zaman Online
 

Toplum Haberleri