Günümüzde birçok firma gelişmiş VR (Sanal Gerçeklik) ve AR (Artırılmış Gerçeklik) başlıkları üzerinde çalışıyor. Bu ürünler bir kask gibi takılarak kişilerin karşısına büyük ekranlar getiriyor. AR tarafında gerçek ile sanalı harmanlayan firmalar, sürecin bir adım ötesini de es geçmiyor. Bu bağlamda birçok ufak ve büyük teknoloji firması uzun süredir akıllı Kontak Lens modelleri geliştiriyor. Burada amaç temel olarak kişilerin gözlerine takabilecekleri mikro parçalara sahip bilgisayarlar hazırlamak. Bu çok zor süreç, gelişen yeni nesil teknolojiler ve daha ufak elektronik ürünleri mümkün kılan yeni nesil üretim sistemleri sayesinde “hayal” olmaktan çıkmış durumda. Şu an prototip olarak gerçek gösterimi yapılan ve gerçekten işlevsel durumda olan akıllı kontak lensler yer alıyor.
BİR GÜNLÜK KULLANIM
Örneğin, bunlardan bir tanesi Moji Vision firması tarafından geliştirilen seçenek. Kısa süre önce prototip sürümü üzerinden gerçek denemesi yapılan ürün, inanılmaz şekilde tam 14 bin PPI değerine sahip bir microLED ekran üzerine kuruluyor. Bünyesindeki tüm mikro elektronik parçalar, takan kişinin normal görüşünü bozmaması için burun kısmına konumlandırılan ürün, firmanın açıklamasına göre sağlık sınıfı mikro pil üzerine kuruluyor. Bu pil ile bir günlük kullanım sunan ve özel bir hazne içerisinde siz uyurken şarj edilmesi hedeflenen ürün, 5Ghz üzerinden kablosuz aktarım gerçekleştirebiliyor ve gücünü ARM Core M0 işlemciden alıyor. Bünyesindeki tek renk gösteren ekran ile kişilerin gözleri önüne okuyabilecekleri metinler, harita, navigasyon detayları ve bildirimleri getirebilen akıllı kontak lens, inanılmaz ince yapısına rağmen yerleşik olarak taşıdığı ivmeölçer, jiroskop ve manyetometre donanımları ile göz hareketlerini takip edebiliyor.
FİLM İZLENEBİLECEK
Bunun amacı, lensin arayüzü içerisinde göz hareketleri ile hareket etmek. Bu sayede diğer kişiler tarafından garip karşılanacak el hareketlerine ya da ayrı bir kontrolcüye gerek kalmıyor. Akıllı kontak lenslerin kontrolü sürecinde ses temelli kontrol sistemleri geliştiren firmalar da bulunuyor. Bu ürünlerin elbette eğlence tarafı da unutulmuyor. Firmalar kişilerin direkt olarak gözleri önüne Film / dizi izleyebilecekleri ya da oyun oynayabilecekleri devasa boyutlu ekranlar getirme konusunda da farklı denemeler gerçekleştiriyor.
SAĞLIK ALANINDA KULLANILABİLECEK
Akıllı kontak lensler üzerinden çalışan firmalardan birisi de Google. Novartis’in göz sağlığı alanında çalışan şirketi Alcon, geçtiğimiz dönemde Google’ın “akıllı lens” teknolojisini göz sağlığında kullanmak üzere lisans sözleşmesi imzaladı. Novartis ve Google, akıllı lens teknolojisiyle önceliği göz sağlığına veriyor ve burada iki alana odaklanmayı hedefliyor. İlk uygulama alanı diyabet hastalarının hayatını kolaylaştırmaya yarayacak. Gözyaşı sıvısından ölçüm yapacak ve mobil bir cihaz ile kablosuz bağlantı kuracak şekilde tasarlanacak akıllı kontak lens üzerinden, vücuttaki glukoz seviyesi sürekli ölçülerek diyabetlilerin hastalıklarını yönetmelerine yardımcı olunacak.
Firmanın açıklamasına göre Presbiyop, yani yaşlılığa bağlı yakını görememe problemi ise bu teknolojinin kullanılacağı bir diğer alan olacak. Gözlüksüz okuyamayan presbiyopili hastaları için geliştirilecek akıllı lens ile, refraktif katarakt tedavisi kapsamında adapte olabilen bir kontak lens ya da intraoküler lens yoluyla gözün yakındaki nesnelere doğal ve otomatik odaklanmasının sağlanması hedefleniyor. Adapte olabilen görüş düzeltme yeteneği ile göze görme yeteneğinin geri kazandırılabilmesinin mümkün olabileceği belirtiliyor.
Hürriyet