Bilim adamları yeni bir 'atmosfer' inceledi

Bilimadamları ilk kez, Güneş Sistemi'nin dışında "süper-Dünya" boyutunda bir dış gezegenin atmosferini incelediler

Bilimadamları ilk kez, Güneş Sistemi'nin dışında "süper-Dünya" boyutunda bir dış gezegenin atmosferini incelediler.

Nature dergisinde yayınlanan araştırmada, atmosferi incelenen, Güneş Sistemi'nden 42 ışık yılı (1 ışık yılı: 9,5 trilyon km) uzaklıkta ve 2009 yılında keşfedilen dış gezegen GJ1214b'nin Dünya'nın 2,6 katı çapı ve 6,5 katı kütlesi bulunduğu, Dünya ile Jüpiter veya Satürn gibi gaz devleri arasında "süper-Dünya" kategorisinde olduğu belirtildi.

Harvard-Smithsonian Astrofizik Merkezi'nden Jacob Bean, ilk kez süper-Dünya boyutlarında bir dış gezegenin atmosferini analiz ettiklerini belirterek, bu gökcisimlerinin tanımlanmasında önemli bir aşamaya geldiklerini söyledi.

GJ1214b yıldızına yakın olsa bile yaşamın ortaya çıkmasına uygun koşulları sunması için çok sıcak olduğunu kaydeden Bean, yaşanabilir gezegenleri keşfetmek için geliştirilen analiz teknikleriyle, 10 yıl içinde böyle bir gezegeni bulmayı hedeflediklerini belirtti.

Şimdiye dek keşfedilen 504 dış gezegenin büyük bölümü Jüpiter boyutlarında veya daha da büyük. Bilimadamlarının geliştirdiği yeni tespit yöntemi sayesinde, aralarında GJ1214b'nin bulunduğu Dünya'ya daha yakın boyutlarda daha küçük dış gezegenler keşfedilebiliyor.

Güneş'ten daha soğuk küçük bir yıldızın yörüngesinde sadece 1,4 Dünya gününde dönen bu dış gezegen, 38 saatte yıldızının etrafındaki dönüşünü tamamlıyor. Yıldızın ışınları gezegenin atmosferine giriyor ve atmosfer yapısını tanımaya uygun hale getiriyor.

Jacob Bean'in ekibi, kızılötesi dalga boyu sadece 1 mikron olan bu ışığı analiz etmek için Şili'deki Avrupa Güney Yarıküre Gözlemevi'nin (Eso) Very Large Telescope'unu (VLT) kullandı.

Dış gezegenin üst katmanlarında hiçbir hidrojen tespit edilememesinden ötürü, kayalık bir çekirdeği ve kalın bir hidrojen katmanına sahip bir "mini-Neptün"e benzemesi olasılığı, önceki tahminlerin tersine bulunmuyor. Bu dış gezegenin atmosferinin çok bulutlu atmosferinin su buharı açısından zengin olduğu tahmin ediliyor.

Bilimadamları, bu dış gezegenin atmosferinin bileşenlerini tam olarak tespit edemeseler de, bu kadar uzakta bir gezegen için seçenekleri sınırlayabilmenin de heyecan verici olduğunu düşünüyorlar.

Hubble uzay teleskobuyla daha uzun dalga boyunda yapılacak gözlemlerin bu dış gezegenin atmosferi hakkında daha çok bilgi sağlayabileceği belirtiliyor.

Sabah
 

Dünya Haberleri