Diyarbakır’da yaşayan Yahya Kamçı, 17 yıllık sosyal bilgiler öğretmeni. Çevresinde renkli kişiliği ve çok yönlülüğüyle tanınan Kamçı, pek çok sosyal sorumluluk projesinin organizasyonunda öncü rol üstlenmiş.
Engellilere tekerlekli sandalye alınabilmesi için 2012 yılında 150 bin su şişesi kapağı, 2014 yılında 2 bin litre atık yağ, 2015 yılında da 250 kilogram atık pil toplamış. 2013-2014 ve 2015 yıllarında Diyarbakır’da sivil toplum kuruluşlarının ‘yılın öğretmeni’ seçtilen Kamçı görev yaptığı okullarda fark oluşturan bir öğretmen. Onu öne çıkaran asıl özelliği ise bambaşka. Kamçı çevresindekilerin tanımıyla bir ‘barış’ öğretmeni.
Kamçı sık sık öğrencileriyle birlikte sosyal sorumluluk projeleri gerçekleştiriyor.
"Barış için"
Yahya Kamçı’nın kavgalı ve kan davalı aileleri barıştırma hikâyesi bölgenin tanınmış kanaat önderlerinden olan Sait Şanlı’yı ziyaretiyle başlamış. Bölgedeki pek çok aileyi barış masasında bir araya getiren Şanlı, Kamçı’daki potansiyelin farkına vararak ona bir teklifte bulunmuş.
“Rahmetli Sait Şanlı çok sevdiğim bir insandı. 2003 yılında kendisinin halini, hatırını sormak üzere ziyaret ettim. Kendisi de beni severdi. Ne yaptığımı sorduğunda öğretmenlik yaptığımı söyledim. O da saygın bir işim ve saygın bir kişiliğim olduğunu söyleyerek davalı aileleri barıştırmak üzere kendisi ile birlikte çalışmamı teklif etti. Sonuçta hayırlı bir iş ve benim de ruhuma uygun bir şeydi. Başladık Sait Şanlı ile birlikte çalışmaya.”
İlk barış
Yahya Kamçı kavgalı ailelerin barıştırılması için ilk görüşmesini Diyarbakır’ın Lice ilçesinde yapmış. Bu işin kendisine çok uyduğunu o gün anlamış.
“Davalı aileleri barıştırmak için önce taraflarla tek tek görüşüp taleplerini dinleriz. İkna gerçekleşince tarafsız bir bölgede aileleri bir araya getiririz. Uzlaşma sağlanınca bir mevlit verilir ve kavgalı bireyler tek tek Kur'an'ın altından geçirilir. Bu Kur’an'ı hakem olarak kabul edildiğini gösterir. Ben bunu ilk olarak Diyarbakır’ın Lice ilçesine bağlı bir köyde yaşadım. Taraflar Kur’an'ın altından geçince yüreğime bir ferahlama geldi. Kendimi çok iyi hissettim. Farklı bir dünyaya girdiğimi duyumsadım. O günden sonra hayattaki gerçek amacımın bu olduğunu/olacağını keşfettim.”
Bin 170 aile
2003 yılından beri kan davalı ve küskün ailelerin barışması için çalışan Kamçı bu çalışmalarını dosyalayarak saklıyor. Bu güne kadar bin 170 ailenin barışmasında rol oynayan Kamçı bu işin inceliklerini şöyle anlatıyor.
“Öğretmen olduğum için ve çocukları eğittiğimiz için insan psikolojisinden anlıyorsunuz. Yaklaşım şekli önemli, hassas ve duyarlı olmak durumundasınız. Zaten taraflardan biri sizi kabul etmişse barışmaya da isteklidirler. Konuşmaktan daha çok dinliyoruz, hassasiyetlerini göz önünde bulundurarak davanın çözümü için girişimde bulunuyoruz.”
"Ölene kadar sürdüreceğim"
Yahya Kamçı asli görevi olan öğretmenlikten kalan tüm zamanını ve enerjisini davalı ailelerin barışmaları için sarf ediyor. Ölene kadar da böyle yapacağını söylüyor.
“Bölgemizde ‘bir koyun için çıkan kan davası, barışla sonuçlandığında kırk koyun kesilir’ diye bir tanımlama vardır. Kızgınlıkla atılan yanlış bir adım pişman olunacak şeylere yol açabiliyor. Biz de ‘evet kavgaya bir koyun sebep olabilir ama barışa duyduğumuz özlem nedeniyle kırk koyun kesilir’ diyoruz. Gerçekten barışa çok ihtiyacımız var ve insanların ölmediği, barışın her yere hâkim olduğu bir dünya en büyük dileğim. Bu da benim 24 Kasım Öğretmenler günü mesajım olsun herkese.”
Kaynak: Abdülkadir Konuksever-Al Jazeera