Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Orhan Erdem'e sunulan raporda başta Amerika ve Avrupa ülkelerinde zorunlu ders olan Bireysel Güvenlik Dersi'nin müfredata konulması yönünde çalışmalar yapıldığı belirtildi.
Bugün'ün haberine göre, çocukların özgüven kazanması, toplumsal ve bireysel baskılara maruz kalmaması için 1928'den beri başta Amerika'da ilk-orta-lise çocuklarına verilen Bireysel Güvenlik derslerinin ülkemizde de müfredata girmesi yönünde çalışmalar yapıldığı öğrenildi.
İSTANBUL'DA 18 BİN ÖĞRENCİ EĞİTİLDİ
Çocuk Suçlarını Önleme Derneği son üç yıl içinde İstanbul'da on sekiz bin öğrenciye "Bireysel Güvenlik Dersiî verdi. Okul idarecilerinin talebi Toplumsal Destekli Polis ve Çocuk Şube Polisi'nin tavsiye ettiği okullarda son üç yılda ilk-orta ve lise kademesinde bulunan on sekiz bin öğrenciye eğitim verildiği öğrenildi.
Çocuk Suçlarını Önleme Derneği tarafından verilen derslerin ücretsiz olması ve derslerden sonra birçok olumlu dönüş olması konunun bakanlıkla paylaşılmasını sağladı. Bakanlığın hazırlanan raporları uzmanlara[1] incelettiği öğrenildi.
AMAÇ SUÇ OLMADAN SUÇU ÖNLEMEK
Amerika ve Avrupa'da da verilen Bireysel Güvenlik eğitimi anaokulundan üniversiteye kadar olan kısımlarda veriliyor. Dört ayrı yaş kategorisinde verilen dersler suç mağduru olma ya da suça bulaşmamayı hedefliyor. Her yaş kategorisinin belirli bir istismara maruz kaldığını belirten uzmanlar duygusal, fiziksel, cinsel, maddi ve manevi istismarla karşılaşan çocukların kendilerini nasıl korumaları gerektiğinin öğretildiğini belirtti.
7 BİN KAMU GÖREVLİSİ EĞİTİLDİ
Çocuk Suçlarını Önleme Derneği Başkanı Gülhan Şişman üç yıl içinde sadece İstanbul'da on sekiz bin öğrenciyi eğittiklerini farklı illerden gelen talepleri karşılayamadıklarını belirtti. Öğrencilerle birlikte öğretmenlere de ders verdiklerini belirtmen Şişman, "Bu süreçte yedi bin kamu görevlisine de ders verdik. Başta öğretmenler olmak üzere yaklaşık otuz meslek gurubuna temel çocuk istismarını anlama, tanımlama ve ihbar sürecinde neler yapılması gerektiği konusunda farkındalık oluşturma yönünde eğitimler verdik.î dedi.
GÖÇ ALAN ŞEHİRLER DAHA HASSAS
Yurtdışında özellikle göç alan bölgelerde (New York, Londra, Los Angeles, Amsterdam) Bireysel Güvenlik Derslerinin daha hassas bir şekilde verildiğin belirten Şişman söz konusu dersin müfredata eklenmemesi halinde ders kitaplarına eklemler yapılması gerektiğine dikkat çekti.
Gülhan Şişman BUGÜN'e yaptığı açıklamada yurtdışında zorunlu ders olarak verilen Bireysel Güvenlik Dersleri'nin her yıl hem ulusal hem de yerel bazda yenilendiği dikkat çekti. Ülkemizde de özellikle göç alan bölgelerde çocuk istismarını önlemek için gerekli eğitimlerin verilmesi gerektiğini belirtti.
ÇOCUKLARA ÇIĞLIK ATAMA! ÖĞRETİLİYOR
Verilen eğitimlerde çocuklara olumsuz bir durumda kaldıklarında bağırma, mahremiyet duygusu öğretilerek olaylara doğru tepki verdirilerek suçun önlenmesi hedefleniyor. Amerika'da yapılan bir araştırmaya göre ilkokulda bu dersi alan öğrencilerin üniversite eğitiminde bu dersi almayan öğrencilere göre %98 oranında cinsel suça maruz kalmalarının önlendiği görülmüş.
EĞİTİM SAFHALARI
Anaokulundan 3.Sınıfa Kadar:
- Çocuğa "hayırî deme hakkının olduğu öğetiliyor. İtiraz etmesi gerktiği durumda itiraz edebileceği bu durumda ona kimsenin "kızmayacağı öğretiliyor
- Tedirginlik yaşadığında bu durumu annesine, babasına ya da üniformalı birisine iletmesi gerektiği
- Kimlerden yardım istemesi gerektiği, kimlerden hediye almaması gerektiği
- Herhangi bir yere giderken kesinlikle ailesine haber vermesi gerektiği
- Tek başına oynamaması gerektiği
- Bağırma, çığlık atma hakkı olduğu öğretiliyor
3. Sınıftan 6. Sınıfa Kadar:
- Park eğitimi
- Araçların arkasından geçmemesi gerkliliği
- Okuldan arkadaşlarıyla gelmesi gerektiği
- Sokakta karşılaşabileceği tehlikeler
- Takip edildiğini hissettiği anda yapması gerekenler
- Okul arkadaşlarıyla yaşadığı problemi nasıl çözebileceği
- Okulda kendisine kötülük yapan lakap takanalrla nasıl mücadele etmesi gerektiği
- Eşyası çalınınca nasıl davranması gerektiği
- Kalabalık ortamlarda kaybolması durumunda ailesi ile nerede buluşacağı ile ilgili bilgi
6.Sınıftan 9.Sınıfa Kadar:
- Sanal güvenlik için yapması gerekenler, internette başına gelebilecek tehlikeler ve yapması gerekenler
- Sosyalleşme sürecinde yaşayacağı sorunlar ve tehlikeler
- Toplumsal tepki gösterme öğretiliyor (sınıflarında herkese zorbalık yapan bir arkadaşı toplu olarak nasıl eleştirileceği)
- Genel sokak kuralları
- Yol sorma, kimlere yol sorabileceği
- Bedensel sınırlarının ne olduğu, nelerin istismar olabileceği
9.Sınıftan 12. Sınıfa Kadar:
- Kız-erkek ilişkilerinde sınırların ne olması gerektiği
- Yaptığı işlerden kendisinin sorumlu olduğunun bilincinin öğretilmesi
- Toplumsal baskılara maruz kaldığında nasıl davranması gerktiği
- Otokontrol öğretiliyor
Bireysel Güvenlik Dersinin Amerika, Hollanda, İngiltere ve İsveç'te Üniversite'de devam ettiği biliniyor.
Yeni Şafak