Dünya’dan 880 ışık yılı uzaklıktaki Corot-2b gezegeni, kendi yıldızında meydana gelen bir X-ray patlamasının ardından adeta “eridi”. Büyük bir bölümü yok olan gezegenin, Dünya’ya Güneş’ten gelen X-ray ışınlarının 100 bin kat fazlasına maruz kaldığı bildirildi.
Gözlem, NASA’nın uzaydaki Chandra X-ray uydusu ve Avrupa Güney Yarımküre Astronomik Araştırmalar Organizasyonu (ESO)’ya ait olan Şili’deki VLT teleskopu ile gerçekleştirildi. Elde edilen verilere göre, Kartal takımyıldızındaki Corot-2 yıldızından ansızın yayılan yüksek enerjili radyasyon fırtınası, yörüngesinde dönmekte olan Corot-2b gezegeninden her saniye 5 milyon ton maddeyi buharlaştırdı. Dünya’dan yaklaşık bin kat daha büyük olan dev gezegen, kendi yıldızına, yerkürenin Güneş’e olan mesafesinden 10 kat daha fazla uzaklıkta bulunuyordu.
Fransız Uzay Ajansı’na ait Corot uydusu tarafından 2008’de keşfedilen bu yıldız ve gezegen, 100 ila 300 milyon yıl yaşında olduğu tahmin edilen bir güneş sisteminin unsurları.
Bilim insanları, böylesi yüksek bir enerjiye maruz kalan gezegenlerin kavrularak yok olacağını belirtiyor. Almanya’daki Hamburg Üniversitesi’nden Sebastian Schroeter, “Gezegen, kesinlikle kendi yıldızı tarafından kızartılıyor. Böylesi ağır bir X-ray fırtınası bizim güneşimizden yeryüzüne ulaşırsa nasıl bir etkisinin olacağına tam olarak emin değiliz. Ancak Corot-2b’nin başına gelenler, bizim fikir edinmemizi sağlıyor” dedi.
Araştırma sonuçları, ESO'nun bilim dergisi Astronomy and Astrophysics’te yayınlandı. (CİHAN)