Bir deterjan firmasının 10 ülkede 12 bini aşkın ebeveyn ile yaptığı araştırmaya göre Türkiye’de çocukların yüzde 61’i günde 1 saat dışarıda oyun oynuyor. 7 çocuktan biriyse dışarıda oynamıyor
Uluslararası bir deterjan firmasının, Türkiye dahil 10 ülkede 5-12 yaş arasındaki çocukların 12 bini aşkın ebeveyni üzerinde yaptığı global araştırmanın Türkiye sonuçları açıklandı. Habertürk’ün, “3 çocuktan 1’i, mahkûm kadar dışarıyı görmüyor” sürmanşetiyle gündeme taşıdığı araştırmanın Türkiye sonuçlarına göre ülkemizde her 10 çocuktan 7’si haftanın bir günü hiç dışarı çıkmıyor. Ailenin kısıtlaması, evdeki elektronik eşyalarla vakit geçirmesi, çocukların dışarıya çıkmasını engelliyor.
‘OYUN ÇOCUK İÇİN TEMEL BİR İHTİYAÇTIR’
Araştırma sonuçları Psikiyatr Prof. Dr. Yankı Yazgan’ın ve şirket temsilcilerinin katıldığı bir toplantıda da değerlendirildi. Yazgan, araştırmada binlerce yıl öncesinden bugüne kadar çocukların alışkanlıklarına baktıklarını belirterek, “Sadece çocukların değil, bütün memelilerin oyun oynayarak eğlendiklerini gördük. Yenildiğinde stresle mücadele etmeyi, yeni bir teknik ve beceri geliştirmeyi, kendisini tanımayı çocuklar oyunla keşfediyor. Oyun çocuk için temel ihtiyaç. Açık havada, kendi sistematiği içerisinde imkân veren, başkasının hayali ve sınırlandırmaları olmayan oyunlar oynanmalı” dedi. İşte araştırmaya göre çocuklarımızın durumu...
TÜRKİYE'DEKİ RAKAMLAR VE TESPİTLER ŞÖYLE:
-Her 10 çocuktan 6’sı (% 61) günde ortalama 1 saat ya da daha az dışarıda oyun oynuyor.
-Her 4 çocuktan biri (% 24) günde ortalama 30 dakika ya da daha az süre dışarıda oyun oynuyor.
-Yaklaşık her 7 çocuktan biri (% 14) dışarıda hiç oyun oynamıyor.
-Türkiye’deki ebeveynlerin % 93’ü oyun oynamanın ileride çocuklarının çok yönlü yetişkin olmasını sağladığı fikrine katılıyor. (Dünya Ort.: % 96)
-Türkiye’deki ebeveynlerin % 94’ü oyun oynama fırsatı olmayan çocukların öğrenmede zorluk yaşayacağına inanıyor. (Ortalama: %93)
-Çocuklar açık havada oynamak için harcadıkları sürenin (%13) yarıdan fazlasını içeride, ekran başında oyun oynamak (% 21) için harcıyor. (Ortalama: % 21 ekran başı, % 14 açık havada oyun)
-Ebeveynlerin % 57’si, çocuklarının kendi çocukluk dönemlerine kıyasla daha az oyun oynama fırsatına sahip olduğuna inanıyor.
-Ebeveynlerin % 79’u çocuklarını daha fazla dışarıda oyun oynamaya teşvik ediyor. (Ortalama: % 84)
-Türkiye’de her 10 ebeveynden 9’u (% 90) çocuklarının gerçek hayatta spor yapmak yerine sanal ortamda spor oyunları oynamayı tercih ettiğini belirtiyor. (Ortalama: % 81)
-Türkiye’de her 2 ebeveynden 1’i çocukları ile açık havada oyun oynamak için zamanlarının olmadığını belirtiyor. (Ortalama: % 48)
‘GÜVENLİK VE YEŞİL ALAN SORUNU’
İzmir Üniversitesi Psikoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Sezen Zeytinoğlu, Türkiye için açıklanan verilerle ilgili şu değerlendirmeyi yaptı: “Araştırma verilerini kırsal alanlar ve metropoller açısından da incelemek gerekir. Bu verilere göre çocukların dışarıda az zaman geçiriyor olmasının ilk etkeni olarak, kentlerin emniyet yönünden çocuklar için uygun olmamasından kaynaklandığını düşünüyorum. İkincisi yeşil alan oranımızın düşük olması. İnsanlar çocuklarıyla oyun oynamak için uzak yerlere gitmek zorunda kalıyor. Bu da her gün yapabilecekleri bir aktivite değil. Üçüncüsü çocukların kontrolsüz biçimde internete ulaşması ve sanal ortamlarda vakit geçirmekten daha çok keyif almaya başlaması. Dünya genelinde yüzde 81, bizde ise yüzde 90 olan çocukların gerçek hayatta spor yapmak yerine sanal ortamda spor oyunları oynamayı tercih etmesi oldu. Amerika’da her köşe başında spor sahaları varken bizde olmaması ya da uzak olması bu durumu doğuruyor.”
Habertürk - Sami AKBIYIK / Asena Kübra ŞAHİN