Birleşmiş Milletler'in (BM) hazırladığı son rapora göre, karasal alanların insan faaliyetleri sonucu ciddi şekilde değişmesi nedeniyle bir milyona yakın canlı türü yok olma tehlikesiyle karşı karşıya. 400 uzmanın hazırladığı raporda, okyanuslardaki balıkların üçte birinin tükenme seviyesine geldiği ve geri kalan deniz hayatı stokunun da sürdürülebilir ve yenilenebilir olmanın sınırında olduğu kaydediliyor.
HEDEFLER BAŞARILAMADI
Başta arılar olmak üzere bitkileri ve çiçekleri polenleyen kanatlı böcek türlerinin dramatik ölçüde nüfus kaybı yaşadığı ve bu durumun yıllık yarım trilyon dolar değerinde mahsülatı tehlikeye soktuğu belirtiliyor. Raporda ayrıca, daha fazla doğal alanı koruma altına almak ve biyolojik çeşitliliği tehdit eden unsurları azaltmak adına 2010’da konulan 2020 hedeflerinin çoğunun büyük bir başarısızlıkla sonuçlandığı ortaya kondu.
İnsanlık için ölüm kalım meselesi
Raporu hazırlayan ekibin direktörü Robert Watson, biyolojik çeşitliliğin artık insanoğlu için hayati önemi çerçevesinde konuşulduğuna dikkat çekti. Watson, "Biyolojik çeşitlilik artık gıda üretimi, su kullanımı, ilaç yapımı, toplumsal uyum ve daha pek çok alanda hayati bir konu halini aldı" ifadelerini kullandı.
euronews