Halep, Suriye’nin en büyük ikinci şehri ve ticaret merkezi. İç savaştan önce nüfusu 4 milyonu aşıyordu. O dönemde şehirde sanayi ve ticaret zirve yapmıştı. Ancak 2011’de başlayan barışçıl eylemlerin silahlı çatışmalara dönüşmesiyle her şey değişti.
Muhaliflerin 2012’de kentte bazı mahalleleri ele geçirmesinden sonra rejim o bölgeleri havadan bombalamaya başladı. Rejimin büyük tahribata yol açan varil bombalarına ağırlık vermesi yıkımın boyutunu artırdı.
4 bin yıllık Halep’in eski şehri bile büyük hasar gördü. Kentin simgelerinden Emevi Camii, kale ve sur tahribata maruz kalan çok sayıda tarihi yerlerinden sadece bazıları
Suriye’de büyük yıkıma maruz kalan sadece Halep değil. Suriye’de yaşanan iç savaş, tarihi, kültürel ve manevi pek çok mirası yok etti. Bir zamanlar insanların gezip alışveriş yaptığı tarihi çarşılar, tedavi oldukları hastaneler ve hatta ibadethaneler ağır silahlarla yerle bir oldu.
YIKIMIN KARELERİ
Deraa şehrinde zarar gören yerlerden biri Hz. Ömer Camii. Soldaki karede Hz. Ömer Camii’nin savaştan önceki hâli, sağdaki karede savaş sonrası hâli görülüyor.
Taş binalarıyla bilinen Halep’in Sukkeri bölgesi de büyük hasar gördü. Üstteki karede Sukkeri bölgesinin savaş öncesi hâli var, alttaki karede savaşın yarattığı tahribat görülüyor.
Halep’te zarar gören yerlerden biri de tarihi Emevi Camii ve etrafındaki çarşılar oldu.
Halep’teki El-Kindi Hastanesi… Üstteki karede hastanesinin iç savaştan önceki hâli, alttaki karede şimdiki durumu görülüyor.
Kaynak: Al Jazeera ve AA