Bir yıllık hayat sermayemizin ücreti hesaplandı

Canlıların yaşaması için her yıl verilen hava, su, güneş, toprak ve bilumum ana ihtiyaç maddelerinin bir yıllık değeri hesaplandı

Yaşar Süngü'nün yazısı:

Bir yıllık hayat sermayesi 33 trilyon dolar 
 
ABD'de yayınlanan bilimsel gelişmeleri yayınlayan ünlü Nature dergisi havadan suya, güneşten toprağa kadar canlıların yaşamasını sağlayan ekolojik sistemin bir yıllık maliyetini hesaplamış.
Çıkan rakam muhafazakar bir hesapla en az 33 trilyon dolar.

Yerkürede canlıların yaşaması için her yıl verilen hava, su, güneş, toprak ve bilumum ana ihtiyaç maddelerinin bir yıllık değeri bu kadarmış.

Üç tane sanayi ürünü çıkarıp, uzaya da uydu gönderince dünyayı kendimiz yarattık zannettik.

Yaşayan bütün canlılara bedava sunulan hava, su gibi yaşamak için olmazsa olmaz temel maddeleri sorumsuzca harcadık.
...

200 milyon dolarlık yapay dünya tutmadı

16 Eylül 1991'de küçük bir grup bilim adamı Oracle Arizona'da Biyosfer 2 adlı, cam ve metalden imal edilmiş 13 bin metrekarelik ışıl ışıl bir küre şeklinde yapay bir dünyanın içine kapatıldılar.

İki yıl yerkürenin ana ekosistemin minyatür taklidini yaratma amaçlı bu köklü girişim sona erdiğinde, yapay ortam ölmek üzereydi.

Bir deri bir kemik kalmış olan araştırmacılar hayatta kalmalarını içeriye temiz hava pompalanmış olmasına borçluydular.

200 milyon dolarlık gelişkin donanıma rağmen Biyosfer 2 sadece 8 kişi için bile solunabilir hava, içilebilir su ve yeterli gıda üretmeyi başaramadı.

Oysa Biyosfer 1, yani hepimizin üzerinde yaşadığı gezegenimiz, bu işleri hiç çaba göstermeden, her gün 6 milyar insan için yerine getiriyor.

Yeni Şafak

Tefekkür Haberleri