Biri bizi kandırıyor

Üretici 'Fiyatlar aynı' derken; toptancı 'Zam yok' açıklaması yaptı. Markete giden vatandaş ise yüzde 50'ye varan zamla karşılaştı.

Üretici, toptancı fiyatları değiştirmedi ama Ramazan fırsatçısı yine boş durmadı. Üretici ve toptancı derneklerinin başkanlarının 'Zam yok' açıklamalarına rağmen, etiketler değişti. Ramazan hazırlığı için alışverişe çıkan vatandaş, fiyatlar karşısında şoka girdi. Meyve-sebzeden pideye, yumurtadan pastırmaya, hurmadan bakliyata raflarda son 2 haftada yüzde 50'ye varan fiyat değişimi görüldü. Gıda harcamasının en çok yapıldığı Ramazan ayı, vatandaşın bütçesini zorladı.

29 Mayıs ile 10 Haziran arasında market raflarındaki fiyatlar yüzde 34.31'e varan oranlarda değiştirildi. Yumurtanın borsa fiyatı 15 günde yüzde 48 arttı, piliç etindeki artış yüzde 10'u buldu. Geçen sene 300 gramı 1.5 lira olan pide, bu yıl 250 gramı 1.5 liraya satılacak. İftar sofraları ete ise hasret kalacak. Et fiyatları 2 ay öncesine göre; yüzde 20 oranında arttı. Üretici ile market fiyatı arasındaki kemikleşmiş yüzde 500'e varan farklar da cabası olunca, vatandaşın fileyi doldurması iyice zorlaştı. 

SUİSTİMAL EDİLMEMELİ 

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, her Ramazan öncesinde gıdaya talebin arttığına ve bazı ürünlerde fiyat artışı yaşandığına işaret ederek, bunun üreticiden mi aracıdan mı kaynaklandığını tespit etmeye ve spekülatif faaliyetlerin önüne geçmeye çalıştıklarını söyledi. Bayraktar, tüm kesimlerin sorumlu davranması, artan talebin suistimal edilmemesi, ve tedbirlerin zamanında alınması gerektiğini vurguladı.

İFTARİYELİKLERE SIKI DENETİM

Gıda Bakanlığı, Ramazan ayının gelmesi ile birlikte gıda denetimlerine hız verdi. Bakanlık, geçtiğimiz yıl ekmek gibi unlu mamuller, şekerleme, pastacılık işletmelerine toplamda 1 milyon 586 bin 717 lira para cezası kesti. Toplamda 32 bin 617 denetim gerçekleştirilirken, en çok son tüketim tarihi geçmiş ürünlerin piyasaya sürüldüğü tespit edildi.

DEMEÇLERE GÖRE ZAM YOK

Kayseri Ticaret Borsası (KTB) Başkanı Şaban Ünlü: "Pastırma ve sucuk fiyatları 6 aydır değişmedi. Ramazan'da da zam yapmayacağız. Sucuk toptanda 30-35, perakendede 40-45 lira. Pastırma da toptanda 57, perakendede 65 lira."

Esnaf ve Sanatkarlar Derneği Başkanı Mahmut Çelikus: "Fırsatçılık yapan esnafı üyelikten çıkaracağız. Kendini bilmez bazı esnaf görünümlü fırsatçıların yaptığı gerçek esnafı bağlamayacak. Ramazan'ın ruhuna uygun olarak, komisyoncular daha insaflı olmalı."

Türkiye Perakendeciler Federasyonu Başkanı Mustafa Altunbilek: "Biz yerel market zincirleri olarak, fırsatçılara geçit vermeyeceğiz. Gıda ürünlerine, marketlerimizde Ramazan ayı boyunca zam yok."

İstanbul Gıda Toptancı Tüccarları Derneği Başkanı Mustafa Karlı: "Tarımda verim arttı. Bu elverişli ortam sayesinde gıda fiyatlarında Ramazan da dahil zam beklenmiyor."

Türkiye Gıda ve İçecek Sanayi Dernekleri Federasyonu Başkanı Şemsi Kopuz: "Ramazan'da gıda sanayicileri zam yapmayacak. Buradan bu arkadaşları uyarıyorum. Sakın ola Ramazan'da fırsatçılığa meyil yapmasınlar. Şayet bunu yaparlarsa, bu sektörleri deşifre ederim."

Reis Gıda Başkanı Mehmet Reis: "Şu anda özellikle bakliyat fiyatlarında yüzde 10 düşüş var. Ramazan'da 2015'in ilk yarısına göre daha ucuz gıda yiyeceğiz. Bazı şehirlerde ürün hasadı yapılmadı. O bölgelerdeki rekoltelerle birlikte fiyatlarda yüzde 20'ye varan düşüşler göreceğiz."

Sezon Pirinç Başkanı Mehmet Erdoğan: "Ramazan'da bakliyat fiyatları düşecek. Bu yıl üretimde çok sıkıntı yaşanmadı. Bu nedenle bakliyat ürünlerinde herhangi bir fiyat artışı beklemiyoruz, hatta kırmızı mercimek gibi bazı ürünlerde gerileme söz konusu."

Takvim

İlk yorum yazan siz olun
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.

Toplum Haberleri