Şemsinur Özdemir'in haberi
Bediüzzaman Said Nursi'nin talebelerinden emekli orman mühendisi merhum Ali İhsan Tola (82), dün ebedi yolculuğuna uğurlandı. 60'lı yıllardan bu yana ömrünü iman ve Kur'an hizmetine adayan Tola, aynı zamanda çok iyi bir botanik uzmanıydı. Kur'an-ı Kerim, Sünnet-i Seniyye ve Risale-i Nur'lardan aldığı dersler tabiat bilgisiyle birleşince bu konuda bir bilge olmuştu.
Son yıllarını Isparta Senirkent'teki evinde rahatsızlığına rağmen ziyaretçilerine bildiklerini anlatarak geçiriyordu. 2006'nın Temmuz ayında ziyaret ettiğimiz Tola, ülkenin her yerinden kapısını çalanlar olduğunu söylüyordu. Şifalı bitkilerle ilgili çalışmalarının ardından son zamanlarda taşlardan elde edilecek faydalar üzerinde yoğunlaştığını anlatmıştı. Merhum Tola, "kainat eczahane-i kübrasına 'kocakarı' denerek küçümsenemeyeceğini, her türlü derdin şifasının da beraberinde yaratıldığını" vurguluyordu. "Hiçbir dert yok ki şifası yanında olmasın. Cenab-ı Hakk'ın Hz. İsa'ya verdiği ölüleri diriltme, müzmin hastalıkları iyileştirme keyfiyeti gibi Peygamber Efendimiz'e (sav) de öğrettiği şifalı bitkiler vardır. Sadece çörekotu ile tedavi edilebilen 225 hastalık bulunuyor." diyordu.
Merhum Ali İhsan Tola ile görüştüğümüz dönemde, bitkilerle tedavi konusunda ehil olan olmayan herkesin medyaya çıktığı son furya henüz başlamamıştı. Ancak o, mevcut gidişatı değerlendirmiş ve kitaplardan aktarma bilgilerle ilim yapılamayacağını vurgulamıştı. "Eski kitaplardan okuyup bugünkü dille aktararak bitkilerle tedavi uzmanı olunmaz. Kendin bizzat tecrübe edip önce hakka'l yakîn hakikate vâkıf olacaksın, sonra yazacaksın." ifadelerini kullanıyordu. Kainatın terazisinin çok hassas olduğunu belirten Tola, şifa almak için aynı hassasiyetle safi bir kalp ve iyi niyetle yaklaşılması gerektiğini her fırsatta dile getiriyordu. Merhumun bilgilerini yazdığı yayınlanmış bir kitabı maalesef bulunmuyor. Onun şifahi ilmini insanlığın istifadesine sunmak ise fertleri arasında eczacılar da bulunan Tola ailesine düşüyor.
Zaman