Türkiye’de kullanılan kimliklere ve pasaportlarda biyometrik kullanılması zorunlu. Biyometrik fotoğraflar alışa gelen vesikalıklardan biraz daha farklı.
Peki, biyometrik fotoğraflar neden özel olarak çekiliyor?
İLK STANDARTLAR ICAO TARAFINDAN OLUŞTURULDU
Biyometrik fotoğraflarla ilgili standartları Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü (ICAO) belirliyor. İnsanlar iş seyahati veya gezi amaçlı yurtdışına sıklıkla seyahat ediyor. Yapılan yurtdışı seyahatleri 2000’li yıllara kadar çok önemsenmiyordu.
ABD’de yaşanan 11 Eylül terör olayları ve devamının yaşanmasından sonra yetkililer, biyometrik fotoğraf konusunda tedbiri artırdı.
KİMLİKLERDEKİ ÇİPLERDEN VERİLER SAĞLANIYOR
Biyometrik fotoğrafların standartlarını ilk olarak ICAO belirledi. Gelişen teknoloji ile kimlik ve pasaportlar daha akıllı hale geldi. Bugün kimlik ve pasaport gibi belgelerin üzerinde kişiye ait bandrol ve çip bulunuyor.
YÜZÜNÜZÜN EN DOĞAL HALİ OLMASI GEREKİYOR
Çip ve bandrol sayesinde kişiye dair tüm verilere gerekirse anında ulaşılabiliyor. Bu yüzden biyometrik fotoğraflara kurallar getirildi. Sistem sizi başkası olarak kayıt etmemek için en doğal halinizi kayıt almaya çalışıyor.
ICAO’nun tavsiye ettiği standartlara göre biyometrik fotoğrafınızda yüzünüz ortada olmalı ve düz bakmalı. Kaşlarınızı çatmamalısınız ve gülmemelisiniz. Ayrıca arka fonun beyaz olması gerekiyor ve çözünürlük 400 dpi olmalı.
Fotoğrafın genel boyutu ise 50 mm x 60 mm ve çehrenin oturduğu alanın yüksekliği 36 mm olmalı.
HaberTürk