Bize 'Casus Defnedilecek' dediler, üstad olduğunu bilseydim...

23 Mart 1960'ta vefat eden Said Nursi, darbe sonrası bilinmeyen bir yere nakledilmişti. Nakil işlemine tanıklık eden Ahmet Çam, "Kimin cenazesi olduğunu bilmiyorduk" dedi.

Bediüzzaman Said-i Nursi'nin vefatının üstünden 55 yıl geçti. 23 Mart 1960'ta vefat eden Said Nursi, önce Şanlıurfa'ya defnedildi. Ancak 27 Mayıs darbesinin ardından cunta yönetimi, Bediüzzaman'ın naaşını kabrinden çıkarıp bilinmeyen bir yere nakletti.

1960'ın Temmuz ayında gerçekleşen nakil işlemine tanıklık edenlerden biri, Nur talebesi Gaziantepli Ahmet Çam'dı. O dönemde er olarak görev yapan Çam, "Kimin cenazesi olduğunu bilmiyorduk. Sorduğumuzda gelen kişinin bir casus olduğunu söylediler. Tüfeklerimizi çapraz tutacak şekilde askerî aracın içine yerleştik. Herhangi bir muhtemel saldırıya karşılık da tüfeklerimizi mermiyle doldurdular! Cenazeyi virajlı ve çok bozuk yollardan geçerek Isparta'nın bir dağına getirdik." dedi.

İKİNCİ DEFİN OLAYINI ANLATTI

23 Mart Çarşamba günü vefat eden Said-i Nursi Hazretlerinin naaşı yaklaşık 4 ay sonra 1960'ın Temmuz'unda başka bir şehre taşındı. Bu zulme tanıklık eden Nur Talebesi Ahmet Çam, Isparta'da bilmedikleri bir dağın tepesine yapılan ikinci defin olayını anlattı. O dönem askerde er olarak vatani hizmetini yerine getiren Ahmet Çam, yeni yerine defnedilirken Bediüzzaman'ın kimliğini kimsenin bilmediğini ve askeri araçlar ve cemseler nezaretinde gerçekleştirilen naklin sır gibi saklandığını dile getiriyor. Çam, defnini yaptıkları kişinin kendilerine casus olarak tanıtıldığını söylüyor. Define nezaretleri esnasında kimi gömdüklerini bilmediklerini anlatırken tarihe tanıklığını şöyle aktarıyor: "Kimin cenazesi olduğunu bilmiyorduk. Sorduğumuzda gelen kişinin bir casus olduğunu söylediler. Tüfeklerimizi çapraz tutacak şekilde askerî aracın içine yerleştik. Herhangi bir muhtemel saldırıya karşılık da tüfeklerimizi mermiyle doldurdular! Cenazeyi virajlı ve çok bozuk yollardan geçerek Isparta'nın bir dağına getirdik."

"ÖLÜSÜNDEN BİLE KORKARLAR"

Çam'ın anlatımına göre, zifiri karanlık bir gecede yapılan Bediüzzaman'ın cenaze nakli bugün hala yeri bilinmeyen son istirahatgahına taşınmasıyla son buldu. Cunta, Urfa başta olmak üzere tüm Türkiye ve İslam aleminde ilgi gören Bediüzzaman'ı halktan kaçırmak istemişti. Aradan 3 gün geçtikten sonra defnettikleri kişinin Bediüzzaman Said Nursi olduğunu öğrenen Ahmet Çam, "Başımdan kaynar sular döküldü." diyor. O anları yâd ederken şunları söylüyor:

"İşte bunlar İslamiyet'in ölüsünden bile korkar. Şimdiki aklım olsa gider onun öyle bir boynuna sarılırdım ki, onu öyle bir bağrıma basardım ki..."

"CASUS GÖMDÜĞÜMÜZÜ SÖYLEDİLER"

27 Mayıs cuntası, 23 Mart 1960'da vefatının ardından aynı yılın Temmuz ayında Bediüzzaman Said-i Nursi'nin naaşını defnedildiği Şanlıurfa'dan alarak uçakla ülkenin batısına taşıdı. Afyon'a uçakla getirilen naaş Isparta'da yüksek bir dağın tepesine götürülmüş ve yeniden toprağa verilmişti. Defnedildiğinde saatler gece yarısını gösteriyordu. Cuntanın yoğun ilgisinden korkarak yaptığı bu zulmün şahitleri arasında yer alan Ahmet Çam, 55 sene sonra yaşananları anlattı. Çam, Afyon'dan aldıkları naaşı mermi dolu tüfeklerle gece yarısı Isparta'nın bir dağına ellerinde fenerlerle gömdüklerini anlatıyor. Mezara ne bir taş ne de bir işaret koyulmadığını aktaran Çam, "Gece yarısı 2 gibi bölüğe döndük. Subaylardan biri geldi ve bu defin işlemiyle ilgili ağzımızdan bir şey kaçırmamız halinde askerliğimizin hiçbir zaman bitmeyeceğini söyleyerek bizi tehdit etti. Darbe dönemini yaşamayanlar bilemez. O kişinin Bediüzzaman Hazretleri olduğunu 3 gün sonra öğrenebildik." diyor ve ekliyor: "Darbe döneminde İslamiyet'in ölüsünden bile korkuyorlardı. Onun kimliğini bile gizlediler, bize bir casusu gömdüğümüzü söylediler."

Defin sırasında Çam, "Ortam o kadar karanlıktı ki ellerimizdeki el fenerleri bile aydınlatmaya zor yetiyordu. Ben tüfeklerin başında nöbetçi olarak beklerken birkaç adım ötede arkadaşlarım bir yer kazdı, tabutu açtı ve naaşı oraya defnettiler. Gömdüğümüz yerin etrafını subaylar ve çavuşlar sarmıştı. Defin işlemi gerçekleşirken büyük silahlarla önlemler alınıyordu. Karanlık bir havada defin gerçekleşti. Ne mezar taşı ne de burada kimin yattığını gösteren bir şey konuldu." açıklamasını yaptı.

Zaman

Yorum Yap
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
Yorumlar (2)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Bediüzzaman Haberleri