Zeynep Tuğrul'un haberi:
BM, Peygambere hakaret karikatürlerini savunan Merkel, Sarkozy ve Rasmussen’e cevap gibi karar aldı: Din eksenli nefret savunuculuğunu kınarız.
İslam İşbirliği Teşkilatı’nın, İslam dinine yönelik karalama kampanyalarına yönelik yıllardır sürdürdüğü mücadele, en üst düzey uluslararası örgüt olan Birleşmiş Milletler (BM) nezdinde meyvelerini verdi. BM İnsan Hakları Konseyi, “dini ayrımcılıkla mücadele” konulu kararıyla, bazı Batı Avrupa ülkelerinde yayınlanan Hz Muhammed’e hakaret içeren karikatürleri, “Basın özgürlüğü” iddiasıyla savunan Avrupalı politikacıları sert bir dille eleştirdi.
Nefret savunuculuğu kınandı
Konsey, skandal karikatürleri, “Basın ve ifade özgürlüğü gereği” diyerek savunan Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, Almanya Şansölyesi Angelina Merkel, NATO Genel Sekreteri Anders Rasmussen’e cevap niteliğinde bir karar aldı. BM Konseyi’nin, 16/18 nolu kararı, “Din ve inanç ekseninde hoşgörüsüzlük, yaftalama, karalama, ayrımcılık, şiddete ve kişilere karşı şiddete teşvik ile mücadele” başlığını taşıyor ve “Dünyada, fertlerin din ya da inanç bağlamında olumsuz stereotip (Kalıp yargı), ayırımcılık, hoşgörüsüzlük ve buna bağlı olarak şiddete maruz kalma hadiselerinin artıyor olmasından dolayı duyulan derin kaygı” ifade ediliyor. Bazı devlet ve hükümet üyelerinin, “dinleri ya da inançları bağlamında, gerilimleri suistimal eden hareketler yaptığına” işaret eden kararda, “Basılı, görsel-duysal ya da elektronik medya ya da her hangi bir yöntemi içeren ayrımcılık, nefret veya şiddete teşvik anlamı taşıyan, dini eksenli nefret savunuculuğunu kınar” deniliyor.
İslam İşbirliği Teşkilatı Genel Sekreteri Ekmelleddin İhsanoğlu’nun, devletlere “dini hoşgörü” çağrısının hatırlatıldığı kararda, hükümetler de “Din ve inanç ekseninde şiddete kışkırtmayı suç kabul edecek düzenlemeler yapmaya, din eksenli nefret kışkırtıcılığın ile mücadelenin önemini anlamaya” çağırılıyor.
Genel Sekreter Ban’a çağrı
İslam İşbirliği Teşkilatı, BM Genel Sekreteri Ban ki Moon’dan, devletlerin, din ve inanç temelinde hoşgörüsüzlük, yaftalama, karalama, ayrımcılık, şiddete ve kişilere karşı şiddete teşvik ile mücadele konusunda attığı adımlarla ilgili bir rapor sunmasını rica etti. Ban’ın, BM İnsan Hakları Konseyi’nin de kararına dayanarak, bu çağrıya olumlu yanıt vermesi bekleniyor.
Star