Dr. Gülay Aşçı, insanlarda susama ihtiyacını belirleyenin, alınan tuz miktarı olduğunu belirterek, “Sağlıklı kişilerin bol bol su içmesi gerekiyor. Ancak böbreklerinde sorun olanlar su içmek için kendilerini zorlamasın” diye konuştu. Tüketilecek günlük su miktarının çok iyi hesaplanması gerektiğini bildiren Aşçı, şu bilgileri verdi: “Çok su içmek, çok idrara çıkmaya neden olur. Bu böbrek çok çalıştığı için değil, siz ihtiyacınızdan fazla su aldığınız ve gerekmeyen miktarı idrarla attığınız içindir. Çok su içmenin böbreklere bir yararı yoktur. Çok nadir ve özel bazı durumlarda, örneğin böbrek taşlarının varlığı gibi, idrar miktarının 2 litrenin üzerinde tutulması faydalı olacağından bol su içmek önerilebilir.” Böbrek yetmezliği olan kişilerin yeterli miktarda su içmelerini öneren Aşçı, “Böbrekleriniz tam çalışmıyorsa zorla su içmek zararlı. Aldığınız suyun atılımı normal olmayacağından, fazla su alımına bağlı olarak, su fazlalığı dediğimiz tıbbi tablo ortaya çıkar” diye konuştu. Dr. Gülay Aşçı’nın su ile ilgili sorulara verdiği cevaplar:
ANNE ADAYLARI BOL SU İÇMELİ
Anne adayları dışarıda dolaşırken sıvı ihtiyaçlarını karşılamak için bol su içmeli. Özellikle yaz aylarında yanlarında su bulundurmaları şart. Günde en az 8-10 bardak su tüketmeleri tavsiye ediliyor. Yaz aylarında uygulanacak beslenme programı da önemli. Düşük kalorili az yağlı yiyecekler tercih edilmeli. Pişirme metodu olarak kızartma uygulanmamalı.
NEDEN SUSARIZ?
Susamak, tiroid bezinin ağız yoluyla bize ulaştırdığı bir mesaj olup; sulanmaya ihtiyacın var anlamını taşır. Ancak bu kişisel ve psikolojik boyutları olan ve kişiden kişiye farklılık gösteren bir ihtiyaç. Kimi insanlar günde 2 bardak su içerken, kimilerinin tükettiği su miktarı 2 litre olabilir.
SU ZAYIFLATIR MI?
Elbette hayır. Aynı şey maden suyu için de geçerli. Bir gram bile kaybetme ihtimaliniz yok. Durmadan su içmenin ve ardından tuvalete gitmenin kesinlikle incelmenize bir katkısı bulunmuyor. Hatta dolaşım sisteminden kaynaklanan ve yaygın bir şekilde selüliti olanların ise fazla su içmekten dolayı şişebileceğini de belirtmekte yarar var. Aşırı su içmenin sonunda vücudun atmakta zorlandığı su, bünyede tutularak ödemlere dahi sebep olabilir.
YAZIN KIŞA
ORANLA DAHA
FAZLA SU İÇMEK GEREKİR Mİ?
Evet kesinlikle yazın daha fazla su içmeliyiz. Özellikle yaz aylarında vücut ısındıkça daha fazla terler ve su kaybeder. Dolayısıyla su stokunu sık sık ve kışa oranla daha fazla miktarlarda yenilemek şart.
MADEN SUYU MU YOKSA
KAYNAK SUYU MU?
Her su tadına özellikle de içindeki madeni tuzlara ve oligo-elementlere göre diğerlerinden ayrılır. Kaynak suyuyla, maden suyu arasındaki temel fark ise kaynak suyunun sağlık üzerinde özel bir takım etkilerinin olmadığı ve maden suyu gibi değişmez bir muhtevasının bulunmadığıdır. Bununla birlikte maden suyunun kaynak suyuna attığı fark öyle pek ahım şahım sayılmaz ve beslenmeye özel bir katkısı da olmaz.
SU İÇMENİN
DOĞRU ZAMANI
Su içmek için doğru zamanı seçmek, suyun insan vücudundaki faaliyetini en üst seviyeye çıkaracaktır.
Uyanır uyanmaz 2 bardak su: İç organları harekete geçirir. Her yemekten 30 dakika önce 1 bardak su: Yiyecekleri hazmetmeye yardım eder. Banyodan önce 1 bardak su: Tansiyonun düşmesine yardım eder. Uykudan önce 1 bardak su: Kalp krizini ve felci önler.
Yeni Asya