Özlem Yurtçu'nun haberi
Bahçelievler Medicana Hastanesi, gerçekleştirilen üçlü böbrek nakli ile yeni hayatlara umut oldu. Altı kişinin aynı anda ameliyata alınmasıyla üç diyaliz hastası hayata yeniden sarıldı.
Onlar, hiç tanımadıkları insanlara böbreklerini verdiler. Kimi eşi, kimi kardeşi, kimi de evladı için yaptı bunu. Hastalarına organlarını vermek için yola çıksalar da doku uyuşmazlığı nedeniyle ümitleri suya düşen bu aileler, çapraz nakil imkanı sayesinde hayallerini gerçekleştirdi. Bahçelievler Medicana Hastanesi’nde temmuz ayında yapılan üçlü çapraz böbrek nakliyle birbirini hiç tanımayan üç aile böbrekleriyle birbirine bağlandı. Böbrek hastası Zekai Fatih Soran (46) için eşi Sebahat Soran, Ramazan İnan (31) için abisi Fatih İnan, Rabia Karakoç (35) içinse babası Recep Ayhan kendi böbreklerini başkasına vermeye razı oldu. Böylece Fatih İnan’ın böbreği Zekai Soran’a, Sebahat Soran’ın böbreği Rabia Karakoç’a, Recep Ayhan’ın böbreği aynı anda Ramazan İnan’a takıldı.
“Organ bağışı en büyük sevap”
Yaklaşık 7 aydır diyaliz hastası olan ve 6 aylık bir de bebeği bulunan Ramazan İnan’ı diğer hastalardan ayıran en büyük özelliği ise imam olması. Dini inançlar nedeniyle organ bağışlamak istemeyen ailelere seslenen Samsunlu İnan “Allah katında en büyük sevap organ bağışı. Beyin ölümünden sonra organ bağışının din açısından mahsuru yok. Ben ömrüm boyunca dua edeceğim bu insanlara” dedi. Samsun’dan gelen Zekai Soran ise İnan’la diyalize girerken tanıştıklarını söyleyerek “10 yıldır diyalize giriyorum. Samsun’da hiçbir hastaneden sonuç alamadım. Ramazan’a da ‘İstanbul’a gidiyorum sen de gel’ dedim. Eşim benim için böbreğini başkasına vererek hayatımı kurtardı” dedi. Böbreğini Zekai Soran’a veren Fatih İnan “Kardeşim için her şeyi yaparım derken kızı Rabia için böbreğini Ramazan İnan’a veren Recep Ayhan “Ramazan da benim bir evladım oldu. Artık kocaman bir aileyiz” diye konuştu.
Canlı vericilere havuz oluşturulmalı
Bahçelievler Medicana Hastanesi’ndeki operasyonu Prof. Dr. Hasan Yazıcı ile birlikte gerçekleştiren Opr. Dr. Sarper Işıksel, üçlü çapraz naklin ülkemizde çok sık yapılabilen bir operasyon olmadığını söyledi. Işıksel “Hastaları ve donörleri denk getirmek çok zor ve en az dört ameliyathane olmalı. 6 kişiyi aynı anda ameliyata alıyorsunuz ve birinde aksama olsa iptal etmek zorunda kalırsınız. Canlı vericiler için de bir havuz oluşturulsa bu işi de daha fazla yapabiliriz” dedi.
Star