Nakilde uyuşmazlık sorununu aşan sistemle onlarca kişi yeniden hayat buldu...
Kaliforniya’da Şubat 2011’de 44 yaşındaki Rick Ruzzamenti’nin bir böbreğini ihtiyaç duyan birine bağışlamaya karar vermesiyle başlayan ‘zincir’ 11 eyalette 17 farklı hastanede gerçekleşen 60 ameliyatla 30 kişiyi hayata döndüren bir umut öyküsüne dönüştü.
Zincir kapsamında böbrek yetmezliği çeken bir yakınına böbreğini kan uyuşmazlığı nedeniyle bağışlayamayan kişiler böbreklerini oluşturulan ortak bir listeye kaydettiler. Listedeki böbreği alabilecek hastaların ailesinden insanlar da bir böbreklerini vermeye gönüllü oldular. Böylelikle 30 organ bağışçısı hiç tanımadıkları 30 hastanın hayatını kurtardı.
Ulusal Böbrek Kaydı derneğinin geliştirdiği bilgisayar programı çapraz sorgulamayla böbreklerin uyum sağlayabilecekleri hastalara gitmesini sağladı. Zincir işleyişin sürecinde cerrahi müdahale teknikleri ve organların nakledilme şekillerinde de önemli yenilikler geliştirildi.
İyilik eden iyilik buldu
‘Zincir’ içerisindeki böbrek bekleyen son hasta olan Donald Terry’nin 20 Aralık’ta hayati organa kavuşmasının şerefine New York Times gazetesi sözkonusu 60 kişiyle görüşerek bir haber hazırladı. Sevdiklerine uygun böbreği bulabilmek için kendi böbreklerini bağışlayan insanların hikayeleri sevginin gücünü ortaya koydu. 2 yaşındaki kızı için kötü bir ayrılık yaşadığı halde eski sevgilisine böbreğini veren bir baba, annesi için ameliyat masasına yatan bir oğul, hayatında birkaç kez gördüğü uzak bir kuzenine nakledilecek böbreğe karşılık vermek için böbreğini veren genç üniversite öğrencisi ‘Zincir 124’ün parçası olarak sevdiklerine kendi organlarıyla olmasa da hayat verdiler.
Milliyet