Böcek yiyen bitki yaraları iyileştiriyor

Güneş gülü bitkisinin her bir yaprağı tüye benzeyen minik dokunaçlarla kaplıdır. Bunların tepesinde su damlasına benzeyen ve güneşte parlayan bir madde parıldar. Dikkatle gizlenmiş bir tuzaktır bu aslında.

Bu damlacıklara konan böcekler oraya yapışır kalır. Böcek kurtulmak için mücadele ettikçe bitkinin dokunaçları ve yaprakları kıvrılarak böceği iyice sarar. Bu etobur bitkinin avını sindirme süreci başlamıştır artık.

ABD’dek ibir üniversite bu bitkinin tedavide de kullanılması ihtimali üzerinde çalışıyor. Araştırmalar, bitkinin üzerindeki yapışkan maddenin doku tedavisi ve yaraların iyileştirilmesinde de kullanılabileceğini gösteriyor.

Doku mühendisliği, hasar gören organların yenilenmesini hedefleyen yeni bir alan. Hastalıklı ya da yara almış sinir, kemik, kas gibi dokuların yerine yeni ve sağlıklı dokuların nakledilmesini ve bunların vücuda entegre olup işlerlik kazanmasını öngörüyor.

Fakat doktorlar bu hücreleri vücuda enjekte edip yeni doku oluşmasını beklemiyor. Hücrelerin bölünüp ayrışması için yapışacağı bir yüzey gerekiyor; sünger, ağ, jel gibi maddeler. Hücreler çoğalmaya başlayınca bu maddeler hücrelerin yerleşmesini ve irtibat halinde olmasını sağlıyor. Sonunda bunlar geride sağlıklı dokuyu bırakarak çözülüp vücuda karışıyor.

İdeal ortam

Doku mühendisleri bu işi yapacak en uygun maddeleri bulmaya çalışıyor. Tennessee Üniversitesi’nden biyomedikal mühendis Mingjun Zhang bu maddeyi bulmak için doğaya yöneldiğinde güneş gülü bitkisinin jele benzeyen tutkalını denemeye karar veriyor.

Doğal ve vücutta çözülebilir olan bu madde şeker ve asit bileşimlerinden oluşuyor. Yapışkan olması nedeniyle hücreler kolayca tutunabiliyor. Ayrıca esnek olması şekil vermeyi kolaylaştırdığından doku mühendisliği açısından önemli bir özellik.

Zhang güneş gülü tutkalını inceledikçe bu iş için ne kadar uygun olduğunu gördü. Cam yüzey üzerine sürdüğü tutkala sıçanların beyninden alınmış canlı hücreler yerleştirdikten 24 saat sonra hücreler yapışkan maddeye tutunarak çoğalmaya başlamıştı.

Zhang bunları su altına tuttuğunda bile hücrelerin yerli yerinde durduğunu gördü. 2011’de yayınladığı araştırma sonuçlarında nöronların, kemik ve deri hücrelerinin güneş gülü tutkalına başarılı bir şekilde tutunup çoğaldığını yazıyordu.

Zhang bu maddenin birçok uygulamada kullanılabileceğini belirtiyor. Ayrıca bu tutkalın üzerine sağlıklı hücreler enjekte edilerek açık yaraların tedavisinde de kullanılmasını hedefliyor.

bbc.co.uk

İlk yorum yazan siz olun
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.

Tefekkür Haberleri