Konu ile ilgili bir açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Ali Ergin, "Kalp krizi toplumda en sık görülen ölüm nedenleri arasında gelir, erkek ve kadın nüfusunun yüze 45-50'si kalp krizi sebebiyle hayatını kaybetmektedir" dedi. Prof. Dr. Ergin, "Ülkemizde senede 170 -180 bin kişi kalp krizinden hayatını kaybettiği bilinmektedir. Kalp krizi belirtisi göğüste baskı, ağırlık, yanma, ezilme, sıkışma hissi ile başlar. Bunun dışında boğazda, çenede, omuzda, kollarda veya mide bölgesinde aniden başlayan ve 15-20 dakikayı geçen ağrılar kalp krizi başlangıcının habercisi olabilir" diyerek şu bilgileri verdi:
"Bazı insanlarda bu ağrılar şiddetli bazılarında ise belli belirsiz olarak hissedilmektedir. Ölüm oranlarının yüksekliği kimi hastalarda hastaneye geç gitme, kimi zaman hastalığı önemsememe, kimi zaman ise nasıl olsa geçer ümidi taşımasından kaynaklanmaktadır. Kalp krizi şüphesi olan hastalarda gecikme durumunda kalp ritmi bozuklukları meydana gelir ve kalp durması meydana gelebilir. Bu nedenle, bu hastaların bekletilmeden tam teşekküllü bir hastanede tedavi edilmesi gerekmektedir. Bunun dışındaki yöntemler maalesef geriye dönüşü mümkün olmayan boyutlara ulaşmaktadır."
Prof. Dr. Ali Ergin, "Dünya'da kalp krizi tedavisinde Altın Standart olarak kabul edilen primer ptca işlemi Kayseri'de sadece 2 merkezde 24 saat süre ile gece-gündüz yapılmaktadır. Bu yöntemde, kalp krizi esnasında kol veya kasık damarından, ilaç vermeden direk olarak, tıkalı damar balon ve stent (çelik kafes) ile açılmaktadır." diyerek, "Bu sayede yüzlerce hasta ölüm riskinden kurtulmuştur. 7 gün 24 saat bu işlemin yapılabilmesi, Kayseri ve bölge Halkı için büyük bir hizmet olarak gözükmektedir. Göğsünüzde, boğazınızda, çenenizde, omzunuzda, kolunuzda, mide bölgenizde ani başlayan ve 15, 20 dakikayı geçen bir ağrınız varsa hiç oyalanmadan tam teşekkülü bir hastaneye başvurulması gerekir.
haberturk