Adem Elitok'un Haberi
Bosna'da şu an ailesi parçalanan 3 bin çocuk bulunduğunu ifade eden Danışmaz, buna rağmen çok güzel gelişmeler olduğunu dile getirdi.
Bosna Sema Eğitim Kurumları Eğitim Danışmanı ve "Tarihten Günümüze Bosna" isimli kitabın yazarı tarihçi Danışmaz, ", Özel Rafet Kahraman Liseleri'nde "Tarihten Günümüze Bosna" konulu seminer verdi.
Boşnakların tarihini anlatan Danışmaz, Alperenler'in 1400'lü yıllarda Bosna'ya giderek orada zor şartlar altında kültürümüzü anlattıklarını kaydetti.
Boşnakların, İslamiyet'ten önce Bogamil mezhebinde olduklarını hatırlatan Danışmaz, şu bilgileri verdi: "1400'lü yıllarda Bosna'ya çok sayıda Alperen gitmiş, dağ başlarını kendilerine mekân edinmiş, yıllarca davranışlarıyla ve yaşayışlarıyla Türk ve Müslüman kültürünü çevresindeki insanlara anlatmışlar. Bosna'nın her köşesinde bu insanların yatırları var. Alperenler, bu insanlara bir şeyler anlatmanın ızdırabıyla yaşamış, zemin oluşturulmuş ve Fatih'in fethiyle yaklaşık 30 bin Boşnak aynı anda Müslüman olmuştur."
Berlin Antlaşması'yla Bosna topraklarındaki vatandaşlar için kötü günlerin başladığını hatırlatan Danışmaz, "Osmanlı'dan ayrılmak istemeyen tek millet Boşnaklar olmuştur. 'Gâvur yönetiminde yaşayamayız' diyerek günümüze kadar süren Türkiye'ye göçleri başlamıştır." ifadelerini kullandı.
Boşnakların sıkıntılarının savaş bittikten sonra başladığını belirten Danışmaz, savaşın çok şeyler götürdüğünü ifade etti. Danışmaz, "Savaş öncesi karşılıklı evlilikler oluyormuş. Savaş başlayıp Sırplar, Hırvatlar ve Boşnaklar ayrılınca boşanmalar başladı. Şu anda ailesi parçalanan üç bin çocuk var. " diye konuştu.
Savaştan sonra çok sayıda misyonerin ülkeye yerleştiğini ve kendilerine ailesiz çocukları yetiştirdiklerini anlatan Danışmaz, buna rağmen çok güzel gelişmelerin de olduğunu dile getirdi.
"BOSNA'DA İLK TÜRK KOLEJİNİ ÜNİVERSİTEYİ YENİ BİTİRMİŞ 2 GENÇ AÇTI"
Danışmaz, 1994 yılında savaş esnasında ilk Türk okulunun nasıl açıldığını ise şöyle anlattı: "Üniversiteyi henüz yeni bitirmiş 2 Türk genci Bosna'ya gider, karşı tarafa geçmek için tünelden geçmeleri gerekiyor. Bunun için Boşnak komutandan izin almaları gerekiyor. 3 gün kurşunlar altında sefalet hayatı yaşadıktan sonra komutana ulaşıyorlar. 'Biz buraya okul açmaya geldik' diyen delikanlılara Boşnak komutan sadece gülüyor. Ardından Ramazan'ın ilk gününde iftar sonrası delikanlılar komutanın yardımıyla tünelden geçiyor ve Türk okulunu açıyorlar. Şu anda Bosna'da bir üniversite ve yedi tane Türk koleji var. Artık dünya genelinde güzel işler oluyor. Ümitsizliğe gerek yok."
İnsanların ancak ufukları ölçüsünde büyük insan olacağına dikkat çeken Danışmaz, gençlere şu tavsiyelerde bulundu: "Önemli olan ideallerinizin ne kadar geniş olduğudur, günümüz gençlerinde idealsizlik problemi var. Rüzgâr nereden vurursa o yöne gidiyorlar. Sizin idelinizde ne var? Büyük insan olmanın yolunun basit ideallerden sıyrılmak olduğunu, en iyi idealin, kendini geniş ufuklu ne yapacağını bilen ve ne yapması gerektiğini bilen insanlar olarak yetiştirmektir. İnsanların parası var ama mutsuzlar, para mutlu etmiyor. Para kazanmak basit bir idealdir. Hayat kısa. Bu kısa hayatta çok işler yapmak gerek."