Ondokuzmayıs Üniversitesi (OMÜ) Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü Resim-İş Eğitimi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Boğa, çocuklardan, yetişkin mantığına göre çizilmiş, içi boş resimleri boyayarak doldurmalarının istenmesinin sanat eğitiminde çok hatalı bir yöntem olduğunu vurgulayarak, 'Bu türlü resimler çocukların serbest düşünme ve ifade etme, görselleştirme yetilerini engeller, yaratıcılığını öldürür' dedi.
Boğa, yaptığı açıklamada, okul öncesi eğitimde yaygın olarak kullanılan resim boyamanın, sanat eğitimi açısından doğru olmadığını söyledi.
Çocuktan, verilen resmi kenarlarını taşırmadan boyamasının istenmesinin çocuğun kas gelişimine, renkleri tanımasına, boyama yeteneğinin gelişmesine katkısı olabileceğini ancak sanat eğitimi açısından hatalı olduğunu ifade eden Boğa, yetişkin mantığı ile hazırlanan şekillerin çocukların dünyası ile uyumlu olmadığının altını çizdi.
Resim boyama ile çocukların kendilerini ifade etme imkanlarının kısıtlanmış olduğunu vurgulayan Boğa, şunları kaydetti:
'Çocuklardan yetişkin mantığına göre çizilmiş içi boş resimleri boyayarak doldurmalarının istenmesi sanat eğitiminde çok hatalı bir yöntemdir. Resim boyama, çocukların serbest düşünme ve ifade etme, görselleştirme yetilerini engeller, yenilikçi üretkenliği öldürür, geriye ket vurur. Onun için bu tür resimleri çocuklara vermek ve boyamalarını istemek yanlıştır. Resim boyama çocukların kendilerini serbest ifade etme imkanlarını kısıtlamış oluyor. Dil nasıl bir anlatım aracı ise sanat da bir anlatım aracıdır. Onun için çocuğun kendini anlatması, çocuğun yenilikçi üretkenliği kullanması gerekiyor. O sanatsal etkinlik içinde tasarımın kendisine ait olması gerekiyor. Tasarım yetişkin mantığına göre yapılınca çocuk da yetişkin mantığı ile tasarlanmış olan bu yapıyı kavrayamıyor. Çocuk resimlerinde mantık aranmaz, mantık yoktur.'
'TASARIMA, ZEKAYA DAYALI ÇALIŞMALAR YAPTIRMALI'
Çocukların duygu, düşüncelerini, heyecanlarını anlatmak istediklerinde, bunu dışa vurumcu anlatımla ifade ettiklerini belirten Boğa, 'Sezgilerine dayalı olarak anlatırlar. 'Şunu yapın' demek değil de bir konu üzerinde onları düşündürerek resim yapmalarına sevk etmek gerekiyor. Tasarıma, zekaya dayalı çalışmalar yaptırmak gerekiyor'dedi.
Boğa, sanat eğitiminin kişinin yaratıcılığını ortaya çıkarıp, en üst seviyeye kadar geliştirmeyi amaçladığını belirterek, 'Sanat eğitimi çocuğun kendini anlatmasına imkan veren bir alan demektir. Resim bu alanlardan bir tanesidir. Resim bir anlatım aracı olduğuna göre o zaman çocuğun kendini ifade etmesi beklenirken, çocuk mantığına uygun olmayan, yetişkin mantığı ile hazırlanmış resmi vermek doğru değil' diye konuştu.
Çocuğun görsel algısının soyut mantıkla birleşerek sanatsal davranışa dönüşmesinin, 12-13 yaşlarından itibaren başladığına işaret eden Boğa, sanat eğitimcisinin alternatif sunarak, doğrular göstererek, bunların içinden çocuğun kendisinin seçim yapmasını sağlaması gerektiğini söyledi.
Aktif Haber