Elektrik ile çalışan otomobil saatte 60 kilometre hız yapıyor, tam şarj yapıldığında ise 100 kilometre yol kat ediyor.
Yozgat Meslek Yüksekokulu öğrencileri, tarafından üretilen "BOZOK E" isimli elektrikli araç, TÜBİTAK tarafından İzmit’in Körfez ilçesinde 16-17 Ağustos tarihleri arasında düzenlenecek olan 'Türkiye Üniversitelerarası Güneş Enerjili Araç ve Elektrikli Otomobil' yarışlarına katılacak. Araç TÜBİTAK'ın düzenlediği elektromobil' kategorisinde yarışacak. Bu kategorideki yarışlarda araçlara enerji ölçüm cihazı takılarak araçlardan en az enerjiyle yarışı tamamlamaları istenecek.
Far, stop lambaları ve park lambasının da bulunduğu çift motorlu araç tatasarlanmış 3 bin watt(3 KW) batarya bulunuyor. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde düzenlenen TÜBİTAK Alternatif Enerjili Araç Yarışları, İzmit Körfez Yarış Pisti’nde yapılacak. 40 üniversiteden yarışmacıların katılacağı Formula G-Güneş Arabaları Yarışlarında 41 takım, Hidro-mobil-Hidrojen Enerjili Araba yarışlarında ise 24 takım yarışacak.
Yozgat Meslek Yüksekokulu Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Davut Erdem Şahin, TÜBİTAK bünyesinde 'elektro-mobil' kategorisinde bu yıl ilk defa düzenlenecek olan yarışlar için çalışma başlattıklarını belirterek bu kapsamda elektirkle çalışan araç ürettiklerini söyledi. Şahin, "TÜBİTAK bünyesinde 'elektro-mobil' kategorisinde bu yıl ilk defa düzenlenecek olan yarışlar için çalışmalarımıza başladık. Proje başladıktan sonra neden bunu biz günlük hayatta kullanılan bir otomobile benzetmeyelim diye düşündük ve projeyi de bu noktada geliştirdik. Projenin başlayıp bitmesi 3 ay sürdü. Aracımızın özelliği uzun mesafelerde az yakıt tüketmesi. TÜBİTAK desteği ile tamamen üniversitemiz bünyesinde yapıldı. Aracımızda iki motor mevcut olup şanzıman ve diferansiyel bulunmuyor. Bunları elektronik aksamını kendi imkânlarımızla yaptık." dedi.
2015 yılında yapılacak olan yarışlarda kullanılacak aracın motorunu kendilerinin imal edeceğini belirten Şahin, "Gelecek seneki yarışlarda kendi motorumuzu kendimiz imal edeceğiz. Elektrikli araçlarla ilgili son yıllarda Türkiye’deki ve dünyadaki gelişmelerden bizde payımızı almak ve Yozgat’ta kurulacak ciddi bir sanayi içinde ilk adımı atmış olmak istiyoruz. Motor üretiminden sonra içten yanmalı motor kullanan araçların elektrikli araca dönüşümü şeklinde bir proje geliştirmeyi de düşünüyoruz. Ortaya koyduğumuz 4 tekerlekli aracımızda telemetre sistemi de mevcut olup akünün hız ve akım değerlerini izleyebiliyoruz. Bunların hepsi üniversitemiz bünyesinde yapılıyor olmasından mutluyuz." ifadelerini kullandı.
Cihan