ÖSYM’nin soruları yayınlamayacak olması, “Kontrol mekanizması ortadan kalkıyor, öğrenciler hatalarını görüp kendilerini geliştiremeyecek” yorumlarına neden olurken, YÖK Yönetim Kurulu kararıyla soruların tamamının açıklanması önerildi. Öte yandan dershane ve okulların ‘sivil denetim’ başlatarak, branş öğretmenlerini sınava soktuğu öğrenildi. Buna göre, öğretmenler soruları ezberleyip daha sonra öğrencilere çözdürecek, böylece öğrenciler de kendilerini değerlendirebilecek. Fem Yayınları Rehberlik Koordinatörü Faruk Ardıç, kendi kurumlarından da sınava giren öğretmenler olduğunu belirterek, “Mantıklı olan da budur. Soruların tarzının, şeklinin görülmesidir. Tamamen kendi mesleklerine yönelik bir uygulama. Özellikle sorular bu yıl açıklanmayacağı için yapılan bir uygulama değil’’ dedi. Ardıç, soruların açıklanmamasının da hukuksal sorunlara neden olacağına dikkat çekerek, şöyle devam etti: “ÖSYM, Bilgi Edinme Yasası kapsamından çıkınca, soruların yüzde 10’unun açıklanacağı söylenmişti. Şimdi YÖK yönetim kurulu yüzde 20’sini açıklama kararı almış. Yönetim kurulu isterse yüzde 100’ünü de açıklayabilir. Sadece toplanıp karar almalarına bağlı. ÖSYM’nin soru havuzu oluşturmak için yeterli kaynağı olduğunu düşünüyorum. ÖSYM’nin bu uygulaması şeffaflıkla örtüşmüyor. İnsanlar hak aramak için hukuk mücadelesine girişecekler. Henüz uygulama olmadığı için kimse dava açmaz, ama pazar gününden sonra öğrencilerin, velilerin dava açma ihtimali var.”
KONTROL KALKIYOR
Fen Bilimleri Rehberlik Koordinatörü Cihan Yeşilyurt ise, “Geçmiş yıllarda mahkeme kararı ile soru iptalleri oldu. Bunları ÖSYM iptal etmedi, uzmanlar soruları inceledi aileler de dava açarak soruları iptal ettirdi. ÖSYM, kontrol mekanizmasını ortadan kaldırmış oluyor. Sınava giren öğretmenler olabiliyor. Amaç soruları görüp, bir sonraki yıl öğrencilere ona göre soru hazırlamaktır’’ dedi.
HATASINI GÖREMEYECEK
Final Eğitim Kurumları Rehberlik Koordinatörü Celil Vardar da, YGS’ye girecek öğrencilerin kendilerini değerlendiremeyeceğini belirterek, “Sınavın görevlerinden biri de çocukların soruları görüp kendilerini geliştirmeleridir. Öğrenciler ne yaptığını göremeyeceği için kendisini geliştiremeyecek. Kamuoyu soruların doğruluğunu, yanlışlığını tartışamayacak” dedi.
Sorulara adım adım takip
2 milyon 7 bin 685 aday, üniversite kapısını aralamak için 23 Mart Pazar günü yarışacak. YGS’de 7 bine yakın salonda 300 bini aşkın personel bu büyük maratonun gerçekleşmesi için çaba harcayacak. Bu yıl sınav için olağanüstü önlemler var. ÖSYM Başkanı Ali Demir ile pazar günü yapılacak sınavı konuştuk:
Matbaada kaç kişi günlerdir hapis hayatı yaşıyor?
Sınav evrakımız basımından, kullanılıp geri dönünceye kadar takip ediliyor. Şimdi kapalı dönem dediğimiz bir uygulamamız var. 12 ÖSYM görevlisi olmak üzere toplam 90 görevli burada. Kapıda 2 polis, 2 gözlemci, etrafta emniyet güçleri var. Araçlara yüklenirken araç için bir emniyet görevlisi, bir nakil kuryesi evrakı kutularını teslim alıyor. Aracın kapıları hem çeliklerle, hem de elektromekanik dediğimiz bir kilitle kilitleniyor. Elektromekanik kilit, ÖSYM’nin elektronik izni olmadan açılması mümkün değil. Bu yıl sınav merkezlerimizin yarısını araç içerisinde muhafaza ediyoruz. Çünkü evrakın sınavdan önce açılmamasını el değmemesini istiyoruz.
Nasıl?
Vardığı noktada aracın kapısını gören kameralarımız var. Biz o kameralarla buradan izliyoruz. Kayıt altına alıyoruz. Her araçta GPS, araç takip sistemi var. Dakika dakika 110 km sınırsa bunu aşmamaları gerekiyor aştığı zaman bize uyarı geliyor. Durduğu zaman eğer planlanmamış bir duruş varsa yine bize sinyal geliyor. Biz akıllı telefonumuzdan veya internetten bunları takip ediyoruz.
20 kişilik izleme ekibi
Kaç kişi takip ediyor?
Ben de dahil yaklaşık 20 kişilik sınav izleme ekibimiz var. 24 saat takip ediyoruz.
Sınav salonunda 20 kişi varsa 20 kişinin de kitapçığı farklı mı?
Hepsi farklı. Matbaada kapalı ortamda paketlenen soru kitapçığını o paketi alanın kendisi açıyor. Soru kitapçığının aşılması için salon poşetinin açılması gerekiyor, salon poşetinin açılabilmesi için kutunun açılması gerekir, kutunun açılması için kasanın açılması gerekir. Kutunun anahtarı da bir kullanımlık bir açan bir daha kapatamıyor.
Meclis’e YGS sorusu
ÖSYM’nin sınav sorularını açıklamayacak olması CHP Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran tarafından TBMM’ye taşındı. Oran, Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı tarafından yazılı olarak yanıtlaması için soru önergesi verdi. Oran, soru önergesinde şöyle dedi: “Bu yıl yapılacak YGS ve LYS’deki soruların açıklanmaması kararı neden alındı? ÖSYM Başkanı’nın, “Ölçme kabiliyeti yüksek olan sorular bazı düzenlemelerle yeniden kullanılabilir. Bu hedef doğrultusunda sınavlarda sorulan soruların sadece yüzde 10’unun paylaşımının yeterli olacağını düşünüyoruz” açıklamasını yapma gerekçesi nedir?, Kitapçığını incelemek isteyen adaylar ÖSYM’den nasıl randevu alacak?”
Hürriyet