Astronomlar, çıplak gözle görülebilen bir yıldızın yörüngesinde, büyük oranda elmastan oluşan bir gezegen keşfetti.
'55 Cancri E' olarak adlandırılan kayalık gezegen, Yengeç takım yıldızı içerisinde güneşe benzer bir yıldızın eksenindeki turunu 18 saat gibi hızlı bir sürede tamamlıyor.
ABD.'deki Franco araştırma ekibi tarafından keşfedilen gezegen, yarıçap itibariyle Dünya'dan iki kat büyük olmasına rağmen kütle yoğunluğu Dünya'nın sekiz katı. Gezegenin oldukça sıcak olduğu, yüzey sıcaklığının 3.900 derece Fahrenheit'ı (1.648 santigrat) bulduğu belirtiliyor.
Yale Üniversitesi'nden araştırmacı Nikku Madhusudhan Astrofizik gazetesinde yayımladığı makalesinde yüzeyin büyük ihtimalle su ve granit yerine grafit ve elmasla kaplı olduğuna dair bulguların güçlü olduğunun altını çizdi.
Araştırmaya katılan Fransa'nın Toulouse kentindeki Astrofizik Araştırmaları Enstitüsü'nden Olivier Mousis de gezegenin kütlesinin üçte birinin -ki bu Dünya kütlesinin üç katına denk geliyor- elmasdan oluşuyor olabileceğini belirtti.
The Yale Üniversitesi Astrofizik araştırmacısı Madhusudhan, gezegengeki kayalık kimyasının dünyadan farklı olduğunu, karbon zenginliği ve kimyasal bileşenlerin yoğun olduğunu belirtiyor.
Princeton Üniversitesi'nden astronom David Spergel ise kütlesi ve yaşı öğrenildikten sonra gezegenin yapısını netleştirmenin kolaylaşacağını vurguladı. Spergel ‘Elmas Gezegen'e dair şunları söyledi: “Gezegenler zannedildiğinden daha karmaşıktır. Bu elmas zengini ‘Süper Dünya', yakın yıldızlardaki gezegenleri keşfetmeye başladıkça bizi beklemekte olan birbirinden zengin keşiflere sadece bir örnek.”
Deutsche Welle