Almanya’da yaşayan Fritz Unger ve arkadaşları, ‘Skyflash’ adını verdikleri donanımlarıyla insanlığın ayağını yerden kesecek teknolojinin ilk önemli örneğini sundu.
Alman mucit Fritz Unger, birçoklarının hayali olan uçmayı gerçeğe dönüştürmek adına önemli bir başarıya imza attı. Jet itiş gücüyla havalanan kanatlara sahip olan ‘Skyflash’ adı verilen donanımı geliştiren Unger, yaptığı ilk denemelerde yerden havalanmaya çok yaklaştı. Skyflash’in özelliği, yüksekten atlayarak değil, yerden havalanarak uçmayı sağlayacak olması.
Gizmag sitesine icadı hakkında bilgi veren Unger, ‘pilotluğa 14 yaşında başladığını ve o günden bu yana uçak olmadan uçmayı hayal ettiğini’ söyledi.
Kanatlı jet takımıyla gösteriler düzenleyen Yves Rossy ve Uzay’dan Dünya’ya atlayan Felix Baumgartner’den etkilenen Unger, Skyflash’i geliştirmek için arkadaşlarıyla bir araya geldi ve sponsor buldu.
TASARIM HARİKASI
Jetpack (sırta takılan ve itiş gücüyle yerden havalanmayı sağlayan donanım) olarak bilinen teknolojiyi kendi tasarımıyla hayata geçirmek isteyen Unger, sırta takılan bir kanat yaptı. Kanadın yapısı, dağlık arazilere ve rüzgarlı havalara göre kanat yapısını değiştirebilen akbabayı örnek alarak tasarlandı.
Gelecekte üretilecek yolcu uçaklarını tasarlayan şirketlerin de benimsediği ‘biçim değiştirebilen’ kanat tasarımında başarılı olan Unger, çok daha küçük ölçekteki kanatların çift motorla başarılı bir şekilde uçmaya yarayabileceğini göstermek istiyor.
3.5 metre uzunluğundaki kanat, rahat havalanma sağlamak ve havalanmanın ardından hız ve düzen sağlamak için üç ayrı parçadan oluşturuldu. Kanata monte edilen mikro türbin dizel jet motoru, pilotun koluna bağlı olan 20 cm genişliğindeki ekrana görsel olarak Skyflash hakkındaki bilgileri gönderiyor. Kanadın iki tarafında yer alan yakıt tankları, donanımın benzin sistemine otomatik olarak bağlı bulunuyor.
KULLANIMI KOLAY
Ağırlığı 25 kg olan Skyflash, başarılı olması halinde maksimum 161 kg ile havalanabilecek. 25.4 santim uzunluğundaki alt gövdesi, bozuk arazilerde de kolayca havalanmayı sağlayacak.
Bilekteki görsel ekranın yanı sıra, pilotun sağ elinde gazı kontrol eden bir kontrol cihazı var. Hızlanma ve yön değiştirme, pilotun gövde hareketlerine bağlı olarak değişiyor.Unger, manevralarda jet motorundan çıkan aleve karşı korunmak amacıyla, ısıya dayanıklı botlar giyiyor.
Skyflash’ın seyir hızı saatte 126 km. Erişebileceği irtifa ise 3600 metre olarak gösteriliyor. Bir saat havada kalabilecek şekilde tasarlanan Skyflash, 100 km menzile sahip olacak.
Unger ve ekibi, yeni denemelerde bulunmak ve icatlarını geliştirmek için küçük ölçekte kanatlar yapmaya devam ediyor. Maliyeti küçük tutmak için alüminyum, kontrplak kaplama ve plastik kullanılıyor.
Unger, amaçlarına ulaşmaları halinde Skyflash I adını verecekleri fiberglas itiş takımı üreteceklerini ve daha güçlü bir motorla menzili artıracaklarını söyledi. Alman mucidin başarısı, bir gün teknik olarak bulutlara çıkmamızı sağlayabilir.
Star