Bu teknoloji bizim

Dokuz Eylül Üniversitesi güneş arabaları ekibi, yıllık 60 bin liralık bütçesi ile olmazı başarıyor.

Araçlardaki motoru kendi imkanlarıyla üreten ekip, tamamen yerli teknolojiyle bu alanda yarışan ve yıllık 1,5-2 milyon euroluk bütçeye sahip ekipleri geride bırakıyorlar. Ekip sponsora ihtiyaçlarını olduğunu belirtiyor.
   
Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ), Güneş Arabaları (Solaris) ekibi, “mütevazı” bütçesine rağmen, bu alanda ciddi yatırım yapan, yüksek bütçeye sahip ekiplerle “kafa tutuyor”.
 
DEÜ Makine Mühendisliği Öğretim Üyesi Doç. Dr. Aytaç Gören yaptığı açıklamada, en son Avustralya’da katıldıkları “World Solar Challenge”de ortalama yıllık bütçesi 1,5-2 milyon euro olan Stanford Üniversitesi ve Michigan Üniversitesi gibi birçok ekibe karşı yarıştıklarını söyledi.
 
SPONSOR BEKLİYORLAR
 
Bu yarışa katılan ekiplerin yüksek bütçelere sahip olduğunu ifade eden Gören, “Dünyadan birçok üniversite bu yarışa katılıyor. Stanford Üniversitesi’nden, Michigan Üniversitesi’ne kadar bir sürü ekip katılıyor. Araçların hızları saatte 130-140 kilometreye çıkabiliyor. Biz de bu yarışı saatte ortalama 120 kilometre hızla koştuk ve bitiş çizgisini gören 6 ekipten biri olduk” dedi.
 
Gören, Avustralya’daki World Solar Challenge’de teknik ve maddi anlamda birçok sıkıntıyla karşılaştıklarını dile getirerek, şöyle devam etti: “Maddi zorluklar bizi gerçekten sıkıntıya soktu. Yarışa katılan ekiplerin ortalama yıllık bütçesi 1,5-2 milyon euro arasında değişiyor. Biz yılda ortalama 60-70 bin lira gibi mütevazı bir bütçeyle onlara kafa tutuyoruz. Sponsorluklarımız da yeterli değil. Bu bizim teknik olarak ilerlememize engel oluyor. Kendi motorumuzu ve teknolojimizi üretiyoruz. Bu maliyetli işler için sponsora ihtiyacımız var. ”
 
Akit

İlk yorum yazan siz olun
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.

Bilim - Teknoloji Haberleri