Buğday rekoltesi için ay sonuna kadar oluşacak yağışlar önem taşıyor

Toprak Mahsulleri Ofisi tarafından hazırlanan rapora göre, İç Anadolu Bölgesi mayısın ilk haftasında yağış almazken, özellikle kıraç alanlarda hububat gelişimini ay sonuna kadar alınacak yağış miktarı belirleyecek.

Sonbahar ve kışın ardından bahar aylarında da yeterli yağış oluşmazken, Türkiye genelinde bu ay düşecek yağış, özellikle buğday rekoltesinde belirleyici olacak.

Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) Genel Müdürlüğü, iklim şartlarını göz önünde bulundurarak, nisan ayında sahada hububat ve bakliyat gelişimini yerinde inceleyerek rapor hazırladı.

AA muhabirinin rapordan yaptığı derlemeye göre, nisanda yağışlar normaline göre yüzde 48, geçen yıla göre yüzde 39 azaldı. Marmara dışındaki bölgelerde yeterli yağış alınamadı. Yağışlarda bölgesel olarak en fazla azalma Güneydoğu Anadolu ve İç Anadolu bölgelerinde gerçekleşti.

Trakya'da yağışlar olumlu etkiledi

Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde mart ve nisan yağışlarının yeterli miktarda gerçekleşmemesi özellikle kuru tarım yapılan arazilerde bitkinin strese girerek sararmasına ve kurumasına neden oldu. Trakya'da nisan ayının yağışlı ve serin gitmesi, hububat gelişimini olumlu etkiledi. Mayısın ilk 15 günlük dönemindeki yağışın da verimi önemli ölçüde etkileyeceği değerlendiriliyor. Yağışın hasada kadar olan dönemde de bu şekilde seyretmesi durumunda bölgede geçen yıla göre daha yüksek bir rekolte bekleniyor.

Adana'da şubat başındaki aşırı sıcakların da etkisiyle buğday erken başak çıkarırken, bu durumun başaktaki dane sayısının azalmasına ve verimde bir miktar düşüşe neden olması öngörülüyor.

Hatay'da hububatın çiçeklenme döneminde maruz kaldığı yüksek sıcaklıkların, özellikle kıraç arazilerdeki tane oluşumunu olumsuz etkileyeceği tahmin ediliyor.

İç Anadolu Bölgesi'nde nisan yağışları normaline göre düşük seyrederken, mayısın ilk haftasında da yağış alınamadı. Kıraç alanlarda hububat gelişimini ay sonuna kadar alınacak yağış miktarı belirleyecek.

Ülke genelinde hastalık, zararlı ve yabancı ot için ilaçlama çalışmaları ise devam ediyor.

Süne mücadelesi sürüyor

Trakya'da süneyle mücadele çalışmaları yürütülürken, Edirne'de ilk etapta yapılan tespitler sonucu süne popülasyonunun çok yoğun olmadığı, geçen yılki düzeylerinde bulunduğu belirlendi. Gaziantep çevresinde de süne ile mücadele çalışmalarına başlanırken, Diyarbakır çevresinde özellikle ekmeklik buğdayda süne zararı görüldü.

Yapılan genel değerlendirmeye göre, ülke genelinde mayısta alınacak yağış, özellikle Trakya, İç Anadolu, Karadeniz, İç Ege ve Doğu Anadolu bölgelerinde rekoltede belirleyici olacak. Bu çerçevede, buğday ve arpa üretiminin geçen yıldan düşük olacağı tahmin ediliyor.

AA

İlk yorum yazan siz olun
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.

Ekonomi Haberleri