Boğaziçi ve Fatih Sultan Mehmet köprülerinden ücret ödemeden geçiş yapan sürücüleri kötü bir sürpriz bekliyor.
Karayolları Genel Müdürlüğü, iki yılda bir yenilenmesi gereken araç muayenesi için 'köprülerden kaçak geçiş' cezasının ödenmesini zorunlu hale getirdi. Daha önce araç muayeneleri için alınan temiz kâğıdı artık yeterli olmayacak. Köprülerden günde ortalama 3 bin 500 araç kaçak geçiş yapıyor.
Köprülerden kaçak geçiş yapan sürücüler artık zorunlu olan taşıt pulunu alamayacakları ve araç muayenesini de yaptıramayacakları için ceza ödemek zorunda kalacak. Ayrıca araçları trafikten men edilecek.
Köprülerden kaçak geçiş yapan sürücülerin bilgilerini istasyonlara ileterek araçların zorunlu trafik muayenesinin yapılmasını engellediklerini belirten Karayolları Genel Müdürü Cahit Turhan, "Kaçak geçiş yapan sürücülerin araçlarının muayenesi yapılmıyor. Aracının muayenesini yaptırmayan sürücülerin trafiğe çıkmalarına izin verilmiyor.
Bu nedenle bu uygulamanın önemli bir caydırıcılık getireceğine inanıyoruz." diye konuştu. 2009 yılında Fatih Sultan Mehmet ve Boğaziçi köprülerinden 1 milyon 405 bin aracın kaçak geçiş yaptığını belirten Turhan, "Kaçak geçiş yapan sürücüler bilsin ki bu cezadan kaçış yok. Bu affedilecek vergilerden değil. Bu nedenle kesinlikle bu cezayı ödemeleri gerekiyor." dedi.
Araç alım-satımı yapan kişileri de uyaran Turhan, alınan aracın köprü ya da otoyol borcu olup olmadığının sorgulamasını istedi. Birçok kişinin herhangi bir sorgulama yapmadan çok ucuza aldıkları aracın yarı fiyatı kadar KGS borcunun çıkabildiğine dikkat çeken Turhan, "Böyle durumlarda vatandaşın mağdur olmaması için aracın borcu olup olmadığını araştırmalarını istiyoruz." şeklinde konuştu.
Karayolları Genel Müdürlüğü sorumluluğundaki Boğaziçi ve Fatih Sultan Mehmet köprülerinden yılda ortalama 140 milyon araç geçiş yapıyor. Köprüleri günde ortalama 3 bin 500 araç usulsüz kullanıyor. Karayolları verilerine göre 2004-2009 yılları arasında her iki köprüden 6 milyon 300 bin araç kaçak geçiş yapmış.
Bu araçlara toplam 233 milyon 748 bin TL ceza kesildi. Ancak bunun 26 milyon lirası tahsil edebildi. 207 milyon TL'nin peşine düşen Genel Müdürlük, tahsilat için bir dizi yola başvuruyor. Kaçak geçiş yapanlara borçlarını ödemeleri için ilk etapta 3 günlük süre tanınıyor. Bu süre içinde ödeme yapmayanlar geçiş ücretinin 11 katı ceza kesiliyor.
Böylece 3,25 TL'lik köprü geçişi, 35 TL'ye çıkıyor. Kameraların tespit ettiği plakalar otomatik olarak kontrol merkezindeki görevlilerin bilgisayarlarına işleniyor. Kaçak geçiş yapan araçların kayıtları belirli aralıklarla toplanıp Emniyet Genel Müdürlüğü'ne iletiliyor.
Eline ceza makbuzu ulaştığı halde herhangi bir ödeme yapmayan sürücülerin isimleri bu kez Motorlu Taşıtlar Vergi Dairesi'ne iletiliyor. Kaçak geçiş yapan ruhsat sahiplerinin isimleri, vergi dairelerine asılıyor. Kara listeye giren sürücülere her yıl vergilerini ödeyerek aldıkları taşıt pulları verilmiyor.
Böylece taşıt pulu almalarına izin verilmeyen sürücülerin trafiğe çıkmaları engelleniyor. İsimleri listelerde yer alan ve 1 ay içinde ödeme yapmayan sürücüler için bu kez Maliye Bakanlığı yetkilileri devreye giriyor. Sürücüler cezayı ödemezse araçların muayenelerinin dahi yapılmasına izin verilmiyor. Aracın muayenesi için gerekli olan temiz kağıdı ceza ödenmeden sürücüye verilmiyor.
Araçların muayenesi 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu'nun 34. maddesi gereğince zorunlu trafik muayenesi yaptırılmayan araçlar trafikten men ediliyor ve en yakın muayene istasyonuna gönderiliyor.
Bugün