Çağların Eşsiz Tefsiri : Risale-i Nur

Diyarbakır Kültür Merkezinde (DKM) yapılan ; üniversiteye hazırlık ve üniversite öğrencilerin katıldığı semineri bu hafta Sınıf Öğretmeni Sedat ÖNEN sundu.

Risale Haber - Haber Merkezi

Seminerine Risale-i Nurun tanımıyla başlayan Önen; “Son Peygamber, Efendimiz Hazreti Muhammed (a.s.m)’nin Sünnet-i Seniyyesi ve kendisinin en büyük mucizesi olan Kur’an-ı Kerim, 1500 yıldır insanların kurtuluşa ermesine vesile olmuştur. Devam eden süreçte her yüzyılda bir gelen Müceddidler ve son Müceddid olan Bediüzzaman Said Nursi Hazretleri, Risale-i Nurlar sayesinde milyonlarca kişinin imanının kurtulmasına, milyarlarca kişinin de imanının tazelenmesine, kuvvet bulmasına vesile olmuştur ve günümüzde olmaya devam etmektedir’’ dedikten sonra tefsirler hakkında kısa bilgi verdi:

Tefsirler genel olarak 2 gruba ayrılır, birinci kısım tefsirler; Kur’an-ı Kerim’i başından sonuna kadarki ayetleri alan ve onların mânâlarını, nerede ve nasıl indirildiklerini açıklayan klasik tefsirlerdir. Yazılan tefsirlerin çoğu bu grubu oluşturmaktadır.

İkinci kısım tefsirler ise; Kur’an-ı Kerim’in mealinden çok, ayetlerin hakikatlerini anlatan ve sırayla değil de zamanın ihtiyacı olan konuları aydınlatan tefsirlerdir. İşte Risale-i Nur bu ikinci kısım tefsirlerin en parlak olanıdır. Örneğin; “Kader ve Haşir” gibi zor konuları Risale-i Nur kadar somutlaştırıp mükemmel bir şekilde ispat ederek anlatan başka bir tefsir bulamayız.

Bediüzzaman Hazretleri tarafından kaleme alınan Risale-i Nur Külliyatı, içinde bulunduğumuz ahir zamanın dehşetli hal ve çeşitli suallerine hem aklı hem de kalbi ikna eden cevaplar vermektedir. Kur’an-ı Kerim’in en parlak bir manevi mucizesi olan Risale-i Nurlar, aklı bulanan, kalbi mutsuz ve ruhu daralmış olan ahirzaman insanının yaralarına mükemmel bir merhem, benzersiz bir ilaç hükmündedir.

Bediüzzaman Risale-i Nurun Kur’an-ı Kerim’den süzüldüğünü aktararak “Sesim yetişse bütün küre-i arza bağırarak derim ki: “Sözler güzeldirler, hakikattirler. Fakat benim değildirler; Kur’an-ı Kerim’in hakaikinden telemmu etmiş şualardır.” demektedir.

NEDEN RİSALE-İ NUR?

risale-i Nur hakkında genel bilgi veren Önen; Neden Risale-i Nurların okunduğunu şu sözleriyle açıkladı:

1.Bu asır diğer asırlardan farklıdır:

Teknoloji çağında yaşıyoruz. Değişim ve dönüşümlerin çok hızlı gerçekleşmesiyle insanların davranışları, alışkanlıkları ve yaşam biçimleri de değişmeye başlamıştır. Hayatımıza giren bir çok yenilik ve değişiklik insanların dini inanışlarını da az çok etkileyebilmektedir.

Asrımızı ahir zaman olarak niteleyen Bediüzzaman Hazretleri, bu konuya dikkatleri çekmiş ve ahir zamanda imanlı bir şekilde kabre girmenin zorluğunu dile getirmiştir. Bundan hareketle söyleyebiliriz ki günden güne artan günahlara karşı koymak zorunda olan bizlerin her zamankinden daha güçlü bir kalkana ihtiyacımız vardır.

Ahir zamanı bu denli tehlikeli yapan iki unsur vardır:

Hislerimizin akıl ve fikrin önüne geçmesi, yani doğruyu ve yanlışı bilmemize rağmen nefsimize yenik düşüp maalesef nefsin hoşuna giden yollara sapmamız! Örneğin içkinin, kumarın, haram bakmaların günah olduklarını bile bile bazen hislerimize mağlup olmamız bu zamanı dehşetli hale getiriyor .İşte Risale-i Nur günahın içindeki elemi gösterip hissi mağlup eden bir yöntemle bu tehlikeyi kökünden önlüyor.

Dalaletin Fen ve Felsefeden gelmesi; eskiden cehaletten gelen dalaletin ortadan kaldırılması nisbeten kolaydı. İmamların, Alimlerin ve büyük Zatların sözleri delilsiz de olsa kabul ediliyordu. Veya bir Evliyanın keramet göstermesi bu açığı kapatabiliyordu. Kısacası “nasıl namaz kılarız?” sorusunun cevabı kolaydı! Fakat bu zamanda imana gelen taarruzlar fen ve felsefeden geldiği için izalesi oldukça zordur ve bu taarruzlara ancak tahkiki imanla karşı konulabilir.

2.Risale-i Nur’un diğer eserlerden farklıdır :

Eserlerde Bediüzzaman’ın önce kendi nefsine hitap etmesi

Bütünleştirici bir dile sahip olması

Yediden Yetmişe herkese hitap etmesi

Batılı tasvir etmemesi, zihinleri bulandırmaması

Müşfikane bir dilin kullanılması

Tüm duygulara, akıl-kalp-ruha, hitap etmesi

Ve bunun gibi sayamadığımız birçok özellik Risale-i Nurları eşsiz kılmaktadır.

 RİSALE OKUMANIN DÜNYEVÎ VE UHREVÎ FAYDALARI

 Son olarak Risale-i Nur ile iştigal olanların sahip olduğu maddi-manevi faydalara de değine Önen; maddeler halinde şöyle sıraladı:

 Ahirete Yönelik Faydaları :

- Ehl-i dalalete karşı manen mücahede etmek

- Üstadına neşr-i hakikatte yardım etmek

- Müslümanlara iman cihetinde yardım etmek

- Kalem ile ilmi tahsil etmek

- Bazen bir saati bir sene ibadet hükmüne geçen tefekkürî ibadeti yapmak

- İman ile kabre girmek

 Dünyaya Yönelik Faydaları :

- Rızıkta bereket

- Kalpte rahat ve sürur

- Maişette sühulet (geçimde kolaylık)

- İşlerinde muvaffakıyet

- Talebelik faziletini almakla, bütün Risale-i Nur Talebelerinin dualarına hissedar olmak

Nur Talebeleri Haberleri