Siirt'te zihinsel engelli öğrenciler, öğretmenlerinin Botan Çayı kenarından topladığı çakıl taşlarını sanata dönüştürüyor.
Siirt Türk Telekom Çok Amaçlı Özel Eğitim Merkezinde eğitimlerini sürdüren ve haftada 16 saat atölye dersi gören öğrenciler, yeteneklerini konuşturarak yaptıkları çalışmalarla hayranlık uyandırıyor.
Merkez müdürü Süleyman Yılmaz, 50 öğretmen ile işitme, görme ve zihinsel 170 öğrenciye eğitim verdiklerini söyledi.
Atölye derslerinin öğrencileri hayata hazırlama çalışmalarının önemli bir parçası olduğunu ifade eden Yılmaz, "Öğrencilerimiz, öğretmenlerimizin Botan Çayı kenarından topladığı taşlarla boyama çalışmaları yapmaktadır. Öğrenciler, atölye derslerinde taşlara nasıl hayat verilebildiğini, onları nasıl farklı biçimlere sokarak bir çalışma elde edebileceklerini öğreniyorlar." diye konuştu.
Öğrencilerin taşlara Türk bayrağı, çiçek, nazar boncuğu ve sevgiyi ifade eden resimler çizdiğini anlatan Yılmaz, engel durumuna göre atölye derslerinde takı çalışması, ağaç işleri ve çeşitli boyama çalışmaları da yaptırdıklarını söyledi.
Gelenseksel El Sanatları Öğretmeni İsa Bulgaz, "Öğrencilerimiz, verecekleri şekle göre taşları boyuyorlar. Sonra da üzerine desenler çizip güzelce işleme yapıyorlar. Taşları boy ve şekillerine göre ayırıp çeşitli şekiller veriyorlar. Bu çalışmalar, onların el ve zihin becerilerinin gelişmesine önemli katkı sağlıyor." dedi.
Bulgaz, taşları sınıflandırma, desen çizme ve boyama işlemlerinin ardından tahtalara yapıştırdıklarını ve böylece güzel çalışmalar ortaya koyduklarını aktardı.
Velilerden Selami Polat ise atölye derslerinde öğretmenlerin çocuklarıyla birebir ilgilendiğini belirterek, "Verilen eğitim sonucunda burada okuyan yeğenimin de daha fazla yeteneğe sahip olduğunu gözlemliyoruz." dedi.
Hasan Özalp da okula geldiğinden beri sosyal ve kültürel alanlarda kızında önemli gelişmelerin olduğunu gözlemlediklerini, bunun kendilerini sevindirdiğini kaydetti.
AA