Çalışan kadının, bebeğiyle en önemli bağı, anne sütüdür

Çalışan annelerin en büyük problemi ilk 6 ayda sadece anne sütü ile beslenmesi gereken bebeklerini yeterli miktarda ve sıklıkta besleyememeleridir.

 Besleyici değerinin yanında, pek çok hastalığa karşı koruyucu özellik taşıyan anne sütü, psikolojik olarak da anneyle bebek arasındaki en büyük bağdır.

Hiçbir anne, bebeğinin anne sütünün yararlarından mahrum kalmasını istemez. Doğumdan sonra çalışan annelerin en zorlandığı konulardan birisi de gün içinde bebeğini emzirememektir. Günlük bir saat emzirme iznini işten erken çıkmak için kullanan anneler, sütünü sağıp evde bırakıyor. Bunun yanında emzirmek için ev ve iş yakınlığının fırsatından yararlanan anneler de var. Her koşulda akşam işten dönen annenin bebeğiyle geçireceği en önemli vakitler, şüphesiz emzirdiği vakitlerdir. Anne ve bebek arasında psikolojik bağı da oluşturan bu eylem, her ikisine de tarifsiz bir huzur verir. Bebeklerin anneye olan ihtiyacı bilinir ama annenin de bebeğine ihtiyacı ve özlemi göz ardı edilmemelidir. Bu yüzden eve dönen anne, hiçbir şeyle uğraşmadan önce kıyafetlerini değiştirmeli, ellerini yıkamalı ve vakit kaybetmeden bebeğini emzirmeli, hasret gidermelidir.

Sütünü sağıp evde bırakan çalışan annelerin, anne sütünü saklama koşullarını da iyi öğrenmesi gerekiyor. Sema Fatih Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Arzu Gebeşçe, anne sütünün bakteri üremesine dirençli olduğunu ve oda ısısında 10 saate kadar özelliklerinden kaybetmeden saklanabileceğini söylüyor. Buradaki önemli nokta, anne sütünün saklanacağı kabın hijyen kurallarına uygun olması. Gebeşçe, “Anneler sütünü elle sağabileceği gibi süt sağma makineleriyle de sağabilirler. Ne şekilde yapılırsa yapılsın, süt sağılmadan önce eller iyice yıkanmalı. Sağılan süt temiz bir plastik ya da cam saklama kabında saklanabilir. Ayrıca sağılan sütler derin dondurucuda saklanmak üzere süt saklama poşetlerinde de bekletilebilir.” diyor.

Gebeşçe, ayrıca şu uyarıları yapıyor: “Eritilmiş sütü bir saatten fazla oda ısısında bırakmayın. İkinci kullanımdan sonra kalan sütü atın. Eritilmiş sütü tekrar dondurmayın. Sütü buzdolabının kapağına koymayın. Anne sütü bebeğe verilmeden önce ısıtılmamalı. Isı, anne sütünün anti-mikrobik özelliğini yitirmesine sebep oluyor. Bunun yerine anne sütü, ılık akan suyun altına tutularak ısıtılabilir. Donmuş anne sütü ise ya buzdolabında yavaş yavaş eritilebilir ya da donmuş süt benmari usulü yani sıcak suyun içine oturtulmuş bir kabın içinde hızlıca hazırlanabilir.”

Anne sütünün saklama süreleri

Anne sütü dondurmadan 72 saat ve dondurulmuş sütü erittikten sonra 24 saat buzdolabında (+ 1 ile +4 °C arasında) saklanabilir.

Süt, tek kapılı buzdolabının buzluğunda (-7 ile -2°C arasında) 3 haftaya kadar, iki kapılı buzdolaplarının buzluğunda 3 ay saklanabilir.

Süt derin dondurucuda (-18 °C'nin altında) 6 aya kadar saklanabilir.

Kolostrum olarak adlandırılan doğumdan sonraki ilk 7 gün üretilen anne sütü sağıldıktan sonra içerdiği antikorlar sayesinde oda sıcaklığında 12 saat, daha sonraki anne sütü ise 6 saat besin değerini kaybetmeden saklanabilir.

Haberler 

İlk yorum yazan siz olun
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.

Aile Haberleri