İbrahim Mert'in haberi:
RİSALEHABER-Bediüzzaman Said Nursi'nin talebelerinden Mehmet Fırıncı ağabey ve akrabası Sabri Okur 24 TV'de Elif Çakır'ın Söz Bitmeden programına konuk oldu.
İLK MEDRESE-İ NURİYE
İlk medrese-i Nuriyenin Bediüzzaman Hazretlerinin tavsiyesi üzerine Barla'da açıldığını hatırlatan Fırıncı ağabey, "İman hakikatlerini, Kur'an hakikatlerini anlama ve anlatmak için açıldı. Günlük münakaşaya konu olan dersanelerle bir ilgisi yok. Burada namaz kılınır, tamamen Kur'an ve din hizmetine yöneliktir" dedi.
Son günlerdeki tartışmayı değerlendiren Fırıncı ağabey, "İki taraf da kardeş, iki taraf da mütedeyyin. Bazı kardeşler şiddetli konuşuyorlar. Biz müsbet hareket etmekle mükellefiz. O hizmet olmasa başka şekilde hizmete devame deriz. O yaptırılmıyor diye herşeyimiz bitti değil" şeklinde konuştu.
DİYANET CAMİLERDE RİSALE-İ NUR OKUTMALI
Bediüzzaman Hazretlerinin Risale-i Nurların millete mal olmasını istediğini ve İnşallah da öyle olacağını belirten Fırıncı ağabey, "Diyanet'in Risaleleri camilerde okutması lazım. Dinin hakikatlarını en güzel şekilde anlatıyor çünkü. Masum insanlarımıza camilerde risaleler okunması lazım" dedi.
SADELEŞTİRME YARALI BİR DURUM
Fırıncı ağabey, Risale-i Nur'un sadeleştirilmesi ile ilgili soruyu da şöyle cevapladı:
"Hakikaten orası bizim için yaralı durum. Yanlış, bunu yapmamaları lazım. İki hafta öne Konya'ya gittim 500 kadar genç vardı. Hepsi anlıyor. Sadeleştirmeye ihtiyaç hissetmiyorlar. Eğitimi aşağı indirmek değil yukarı çıkarmak lazım. Risale-i Nur'daki Türkçe tam kıvamını bulmuş bir Türkçe. Dini meseleler de mutfak Türkçesiyle anlatılmaz. Yüksek maarifi ilahiye ilimleri olduğu için buna hürmet etmek lazım. Rica ediyorum sadeleştirmeden vazgeçsinler."
BEDİÜZZAMAN'I ANLAMANIN YOLU RİSALE-İ NUR OKUMAKTAN GEÇER
Sabri Okur ise Nur dersanelerini anlamanın yolunun Bediüzzaman Hazretlerinin hayatını bilmekten geçtiğini söyledi. Okur, "Bunun yolu da Risale-i Nur külliyatını ciddiyetle okumaktan geçiyor. Okuyanlar Üstad Bediüzzaman'ın hizmet tarzını, nur medreselerini çok daha iyi idrak eder" dedi.
Nur dersanelerini anlatan Okur, "Nur dersanelerinde cemaatle namaz kılınır. Daha sonra iman hakikatları müzakere edilir. Bu aynı zamanda hizmetin tanımıdır. Üstad Bediüzzaman Gençliği dinsizlik afetinden kurtarmak için çalışmış ve Risale-i Nurlar bunun için yazılmış. Üstad siyasi ve maddi şeylerden uzak duruyor. Risale-i Nur eserleri ortada. Bediüzzaman hazretlerinin hayatı ortada. Risale-i Nuru bizden dinleyerek değil de Risale-i Nur'u okuyarak Üstad Bediüzzaman'ın fikrini öğrensinler" şeklinde konuştu.
Okur, ehli imanın ittihad etmek lazım gelirlken ihtilaflı meselere girmelerinin yanlış olduğunu ihtilaftan kaçınmak gerektiğine dikkat çekti.