Cenazelerini bile vermediler

İstiklal Mahkemeleri’nin kararları yok sayılsın

Kenan Adem Kızılağıl'ın haberi;

İstiklal Mahkemeleri’nin rejimi ayakta tutmak için kurulan olağanüstü mahkemeler olduğunu, bu mahkemelerin yeniden tartışılması gerektiğini söyleyen HSYK Başkan Vekili İbrahim Okur’a destek Sosyolog Müfid Yüksel’den geldi.

O gün verilen görevi halen rejimi kollamak için yargının üstlendiğini vurgulayan İbrahim Okur’un doğru bir tespitte bulunduğunu ifade eden Yüksel, “Bu mahkemelerde alınan kararlar yok hükmünde sayılmadığı sürece adalet yerini bulmuş olmaz. Yapılan yargılamalar hukuktan uzak olarak gerçekleştirildi. Alınan kararlar sonucunda insanlar idam edildi. Bu kararların hukuki bir zeminde ele alınmadığı ortada” dedi.

Arşivler gerçekleri ortaya çıkaracak

TBMM’de bir yılı aşkın süredir arşivlerin incelenmeye devam ettiğini belirten Yüksel, “Arşivlerin incelenmesi çok önemli. Şuanda arşivlerde bir milyona yakın defter ve belge bulunuyor. İstiklal Mahkemeleri’nde görülen davaların derinlemesine incelenmesi tamamlandıktan sonra, haksız yargılamaların, hukuktan uzak verilen kararların açıkça ortaya çıkacağı kanaatindeyim ” diye konuştu.

“Basınla ele ele yargılama yapıldı”

İstiklal Mahkemesi kararlarının halen yok hükmünde sayılmadığını belirten Yüksel, “Bu mahkemede alınan kararlar yok hükmünde sayılmadığı sürece adalet yerini bulmuş olmaz. Yapılan yargılamalar hukuktan uzak olarak gerçekleştirildi. Alınan kararlar sonucunda insanlar idam edildi. Bu kararların hukuki bir zeminde ele alındığını düşünmüyorum” dedi. Yapılan yargılamalarda ve verilen cezalarda basınında rolü olduğunu vurgulayan Yüksel, “Basın açıkça hüküm giymemiş insanlar hakkında yargılama yaptı. Gazetelerde, yargılanan insanlara giydirerek aşağılayıcı ifadeler kullanıldı. Gerekirse bunları da incelemelere dâhil edebiliriz” ifadelerini kullandı.

“Mahkemede yaşanan mağduriyetler”

Olağanüstü dönemlerde kurulan ve mahkemeden çok infaz kurumları gibi çalışan İstiklal Mahkemelerinde yaşanan mağduriyetlerin hayli fazla olduğunu aktaran Yüksel, “İskilipli Atıf Hoca, Şeyh Sait ve Said Nursi gibi kişiler bu mahkemelerde yargılanarak, hukuka aykırı kararlara cezaya çarptırıldı. Deniz Gezmiş’in iade-i itibarı yapılırken bu kişilerin cenazeleri bile ailelerine teslim edilmedi. Geçmişle yüzleşmeli ve bu kişilerin haklarının iade edilmesi gerekiyor” şeklinde konuştu.

Tüm arşivlerin açılmasını ve derinlemesine incelenmesi gerektiğini vurgulayan Yüksel, “Geçmişle artık yüzleşmeli ve hesaplaşmalıyız” dedi.

Milat Gazetesi

Bediüzzaman Haberleri