Cep telefonlarındaki radyasyon tehlikesini ciddiye alın, yoksa…

Mehmet SILAY

Normal sağlıklı hücreleri etkileyerek kanserleşmeyi başlatan üç önemli çevresel faktör vardır: Bunlar virüsler, kimyasal etkenler ve radyasyondur.

Yine kanserleşme sürecinde ilk aşama, hücrelerin tümöral gelişim için aday hale gelmesidir. Hücreler arasındaki ekolojik denge bozulunca dokuda anormal çoğalma yani hücre proliferasyonu başlar.

Dokuların maruz kaldığı kimyasal ajanlar, genelde karaciğerde metabolize olarak karsinojen özellik kazanırlar.

Bugün bilinen en tehlikeli ve yaygın çevresel karsinojen sigaradır. Ayrıca kolalı içeceklerde ve besinlerde kullanılan katkı maddeleri toplumda genel kanser riskini arttırmıştır. Bugün basit tiryakiler, bir paket sigaradan akciğer filmi çektirmiş kadar radyasyon almaktadır.

Benzin istasyonuna yaklaştığımız sırada, ulaşım vasıtalarından uçakta, otobüste ve ABS fren donanımlı otomobillerde “lütfen güvenliğiniz için cep telefonlarını kapatınız!” uyarısıyla karşılaşmaktayız. Yangın tehlikesinden, elektronik dijital aksamın bozulmasına kadar teknolojik riskler taşıyan cep telefonları yakın çevreye saçtığı radyoaktiviteyle de insan sağlığını tehdit etmektedir.

Cep telefonundan yayılan Radyasyon, işitme kaybı, kulak çınlaması, baş ağrısı, uyku düzeninde bozukluk, özellikle kalp kapakçığı ve bypass operasyonu geçirenlerde kalpte ritim bozukluğu ve en kötüsü beyin tümörlerinin oluşmasına sebep olmaktadır.

Enerji yüklü partiküllerden oluşan radyasyon dalgaları anormal-lokal hücre çoğalmasına yani tümör oluşmasına yol açar. Çünkü cep telefonları belirli frekansta yakın çevreye elektromanyetik radyasyon serpeleyen düşük güçlü aygıtlardan biridir. Reklam filmlerinin teşvikiyle Türkiye’de hızla yayıldı. Küçücük yaşlarına rağmen ana-babaların şımarttığı her çocuğun elinde bugün bir cep telefonu var.

Uluslararası kanser araştırma ajansı, şehir içme sularının kimyasal temizlenmesinde kullanılan Klor ile şüpheli sebze ve meyvelerin yıkandığı Permanganat ve türevlerini halk sağlığını bozan kanserojen maddeler listesine aldı ve Dünya Sağlık Örgütüne bildirdi.

Daha önce de kolalı içecekler, salçalar, çocukların severek yediği draje formundaki renkli-boyalı çikolatalar, sosis, sucuk ve salamdaki katkı maddeleri kansere sebep olan gıdalar arasında kategorize edilmişti.

Nihayet Kanser Araştırma Enstitüsü; gün boyu, çarşı-pazar üzerimizde taşıdığımız Cep telefonlarıyla, baz istasyonlarından çevreye serpilen elektromanyetik dalgaların kanserojen olduğunu ilan etti.

Elli yıl öncesinin meslek hastalıkları günümüzdekilere nazaran çok masumdu.

Şimdi Cristian Dior’la başlayan güzellik kremleri, rimel, ruj, far ve cilde sürülen nemlendiricilerle, kuaförlerin her müşteri için kullandığı sprey ve solusyonlar, terkibinde arsenik ve mineral asbest ihtiva eden kozmotikler, yapılan laboratuvar test ve deneylerden sonra enstitü tarafından kesin kanserojen maddeler gurubuna alındılar.

Peki çoluk-çocuğun elinde hobi aracı olarak özenilen cep telefonları nasıl disipline edilecek?

Şehirlerarası otobüslerde, gelişmiş dijital aksamlı ulaşım araçlarında, otomobillerde ve özellikle uçaklarda, bırakın görüşülmeyi, açık tutulması bile yasaklanan cep telefonlarının haberleşmede getirdiği kolaylıklar yanında, insan sağlığına verdiği zararın tamiri mümkün değil…

Mutfak musluklarına takılan küçük hacimli, gelişmiş arıtma cihazlarıyla şehir içme sularına karışmış olan kimyasal ajanlar ve koliform bakterilerden korunmak mümkün. Yine Avrupa’da uygulandığı gibi ülkemizde de bakterisit etkili ışınlarla suları arıtıp içmek mümkün.

Ancak İstanbul’un Büyük ve Küçük Çamlıca tepeleriyle, Başkent Ankara’nın Hıdırlık tepelerine minyatür Eyfel kuleleri gibi dikilen baz istasyonlarının radyasyon serpintisi ve ekolojiyi bozarak yayılan elektromanyetik dalgaların kanserojen etkisinden habersiz insanlarımızı nasıl koruyabileceğiz?

Gelişen teknoloji gücüyle hareket halindeki araçlar bir hedefe kilitlenebilir, yönlendirilir veya pilot sürücünün kontrolünden çıkarılabilir. 11 Eylülde New York ticaret merkezlerine içindeki masumlarla birlikte çarparak infilak ettirilen uçaklar Mossad’ın elektromanyetik kontrol sistemiyle yönlendirilmişti. Yine Esenboğa yolunda Susurluk komisyon üyesi, Gaziantep milletvekili merhum Bedri İncetahtacı’nın hayatına mal olan kazanın elektromanyetik kontrol sistemiyle izahı mümkün.

Baz istasyonlarıyla, uçakları düşürebilen ve otomobillerin dijital elektrik aksamını devre dışı bırakan cep telefonlarına bilim adamları ve yetkililer tarafından mutlaka bir standart getirilmelidir…

Merkez sinir sisteminde hücresel tahribata neden olan, zihni dağınıklık ve kalp ritminde extrasistollerden sorumlu cep telefonlarını ya kulaklıkla kullanmalı ya da mesaj geçmekle yetinilmelidir.             

Bu konuda önerisi ve katkısı olan dostlarımıza sayfalarımız açık…

Cümlenize sağlık ve mutluluklar diliyoruz…  

Yorum Yap
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
Yorumlar (6)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.