Cep telefonlarının şarj problemi tarih oluyor

Hayatımızın vazgeçilmez parçaları haline gelen cep telefonlarının şarj sorununu halledecek bir teknoloji geliştirildi.

Yale Üniversitesi’nde görevli araştırmacılar tarafından geliştirilen ve Bulk Metallic Glasses (BMG) adıyla anılan mikro yakıt hücresiyle daha dayanıklı, daha düşük maliyetli ve doğa dostu bir enerji kaynağı yapmaya imkân sağlıyor.

Bu buluş sayesinde mobil cihazlar, tabletler, akıllı telefonlar, dizüstü bilgisayarlar ve uzaktan kumandaların şarj problemi büyük ölçüde çözülmüş olacak.

Elektronik cihazlara takılan bataryalara alternatif oluşturabilecek bu buluş, elektrokimyasal bir cihaz sayesinde hidrojen ve oksijeni birbirine karıştırıp, yan ürün olarak yalnızca ısı ve su çıkarıyor. Ancak şöyle bir durum da var; mikro yakıt hücrelerini işleyen materyaller ve yöntemler şimdilik oldukça hassas, verimsiz ve pahalı.

Araştırmacılar bu teknolojinin, son kullanıcıya daha ucuza ulaşabilmesi için çalışmalarına devam ediyor.

Yeni cihazların ana bileşeni, bu atık metalik camlardan yapılıyor. Bu bükülebilir metalik camlar, günümüzde kullanılan bataryalardan daha uzun ömürlü.

Yale Üniversitesi Çevre ve Kimya Mühendisi yardımcı Profesör Andre D. Taylor, “Bu ilginç metal alaşımları, kolayca şekillendirilebiliyor ancak geniş yelpazede elektrokimyasal uygulamalar için henüz kullanılamıyor.” ifadeleri ile projenin hala gelişim aşamasında olduğunu vurguluyor.

Şu anda mobil cihazlarda kullanılan yakıt hücreleri paslanmaz çelik ve silisyumdan üretiliyor. Silisyum kolayca bükülebiliyor ancak elektriği iletme konusunda yeterli değil. Çelik ise korozyona neden oluyor. Yani verimi arttırmak için çelik ve silisyumu özel bir madde ile kaplamak gerekiyor. Bu da maliyeti arttırıyor. Ayrıca bu tip nano teknoloji desteği gerektiren işler, zaman kaybına da neden oluyor.

Yeni geliştirilen atık metalik camları kullanmak, tüm bu sorunları çözüyor.

Atık metalik camlar, düzenli bir biçimde, kristal bir yapıya sahip sıradan metaller gibi değil de, rastgele bir biçimde atomlarla alaşım yapılıyor.

Makine mühendisi Profesör Doktor Jan Schroers, proje hakkında “Termoplastik işlem sürecini Yale Üniversitesi’nde keşfettik. Ve bu sayede fabrikasyon maliyetini ciddi bir biçimde düşüren mikro yakıt hücreleri elde ettik.” ifadelerini kullanıyor.

Yeni keşfedilen mikro yakıt hücrelerinin ana maddeleri zirconyum ve platinyum. Araştırmaya Texas Teknoloji Üniversitesi ve Enerji ve Hava Araştırmaları Birimi de katkıda bulundu

Zaman

Bilim - Teknoloji Haberleri