Cevdet Said: Said Nursi'yi ilk kez Mısır'da tanıdım

Suriyeli mütefekkir Cevdet Said, Said Nursi'yi ilk kez Mısır'da tanıdığını söyledi

Risale Haber - Haber Merkezi

Suriyeli mütefekkir Cevdet Said, Said Nursi'yi ilk kez Mısır'da Şeyhülislam Mustafa Sabri ile mektuplaşmalarında tanıdığını söyledi.

ÜÇ YILDIR SURİYELİ MİSAFİR

Doç. Dr. Fethi Güngör, Diriliş Postası'nda Cevdet Said'i yazdı. Âlem-i İslam’ın sorunlarına çözüm üretebilmek için uzun soluklu çabalar ortaya koyan mütefekkirlerimizden biri olan Cevdet Said’in üç yıldır ‘Suriyeli misafir’ olarak İstanbul Beykoz’da ikamet ettiğini hatırlatan Güngör, mütercimi olarak iştirak ettiği sohbetlerinden özet bölümü yazdı.

SEKİZ ESERİ TÜRKÇEYE TERCÜME EDİLDİ

1931 yılında Suriye’nin Kunaytıra bölgesinde Golan tepesinin eteğinde yer alan Bi’ru Acem köyünde doğan, çocuk yaşta Mısır’a gidip tahsil gören ve şiddet karşıtı görüşleriyle dikkat çeken büyük mütefekkir Cevdet Said, Cezayirli ünlü düşünür Malik Binnebi’nin seçkin takipçisi olarak tüm dünyada tanınmaktadır.

Hafız Esed döneminde beş kez tutuklanan ve nihayetinde öğretmenlik görevinden uzaklaştırılan Cevdet Said köyüne dönerek odunculuk, arıcılık ve süt inekçiliği yaparak geçimini temin etti. Aralık 2012’de köyünün bombalanması ve kendisi gibi Ezher mezunu kardeşinin yaralı bir muhalif askere ilk yardım hizmeti verirken Esed’in keskin nişancıları tarafından şehid edilmesi üzerine evini barkını terk ederek Türkiye’ye geldi.

İlk kez hapse düştüğü 1963 yılından bugüne kadar on kitap ve çok sayıda makale yazdı, dünyanın çeşitli ülkelerinde yüzlerce konferans verdi. Mütevazı bir hayat sürmeyi tercih eden Cevdet Said’in sekiz eseri Türkçe’ye çevrilmiş durumda.

SAİD NURSİ'NİN KİTAPLARINDAN ÇOK YARARLANDIM

Güngör, Cevdet Said'in etkilendiği şahsiyetleri, sohbetlerine yansıdığı şekliyle kendi ağzından aktardı. Bunlardan biri de Bediüzzaman Said Nursi Hazretleri ile ilgili:

"Mısır’a öğrenim için gittiğimde Şeyhülislam Mustafa Sabri ile vekili Zahidu’l-Kevseri’yi tanımıştım. Bayramlarda gidip ellerini öperdik. Sürgündeki Şeyhülislam Mustafa Sabri, Said Nursi’ye mektup yazmış. Mektup ulaştığında hasta yatağında hürmetle doğrulup okuduğunda "Bu kadar takipçin olduğu halde neden toplumu ve devleti değiştirmiyorsun?" diye sorduğunu görmüş. Said Nursi de Mustafa Sabri’ye cevaben bir mektup yazmış, "dönem iman kurtarma dönemi" demiş. Şeyhülislam da aynı şekilde ölüm döşeğinde mektubu aldığında kendisine hak vermiş. Mezarından bile korktukları için Said Nursi’nin naaşını gizlice bilinmeyen bir yere gömdüler. Ben onun kitaplarından çok yararlandım.”

Yorum Yap
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
Yorumlar (1)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Bediüzzaman Haberleri